ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

4 juni – Les Confréries de Charité

4 juni – Les Confréries de Charité

Elke Pinkstermaandag houdt de Broederschap van Liefde haar grote feest in Préaux-Saint-Sébastien in de Pays d’Auge. Is dat het vermelden waard? Zeker wel, als we er even bij stil staan dat het dorpje bij de laatste telling in 2012 slechts 37 inwoners telde.

Wie zijn Les Confréries de Charité? Het gaat hier om een charitatieve broederschap, een vereniging van parochianen. De Charitons ontstonden in de Middeleeuwen in de periode waarin Frankrijk door de pest werd geteisterd. Priesters riepen de inwoners van de steden en dorpen op om de overledenen met de nodige eer te begraven.

Deze traditie is een eigen leven gaan leiden en bestaat nog steeds. Het zijn nog steeds de broederschappen die de begrafenissen van dorpsgenoten verzorgen. Les Confréries de Charité komen voornamelijk voor in Normandië en in de dorpen rond Parijs. In de 18de eeuw waren er in Normandië meer dan 900 broederschappen, voornamelijk in en rond Rouen.

Vooral na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog liep het aantal broederschappen sterk terug. Maar toch zijn er nog genoeg over. Naast hun kleurrijke kostuums en hun folkloristisch karakter, is de functie van de broederschappen nog steeds hetzelfde. Het ceremonieel begraven van de doden.

Terug naar Préaux-Saint-Sébastien. Op Pinkstermaandag rukt de volledige broederschap uit. In hun uniformen trekken ze in optocht naar de kerk. De broederschap draagt trots haar vaandel, zoals de meesten, geborduurd met zilver- of gouddraad op zijde. Hierop is een afbeelding of de naam van de patroonheilige vermeld. Vaak ook de datum van oprichting.

Er worden ook grote kandelaars mee gedragen. Deze dienden vroeger op de Charitons bij te lichten als in de avond of nacht overledenen moesten worden begraven. Tegenwoordig zijn het vaak dure ornamenten als symbolen voor het licht. Daarnaast zijn er de tintenelles, zakken met bronzen belletjes die vroeger de mensen op straat moesten waarschuwen voor het passeren van een door pest overleden lichaam.

Na de mis wordt het regelement voorgelezen en zo nodig aangepast aan de huidige tijd. Hierna kan het feest beginnen. De optocht trekt naar een gemeenschappelijk veld, waar aan lange tafels gegeten en gedronken wordt onder het genot van zang, muziek en dans.

Neem maar gerust aan dat dit feest geen dode boel is.