ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

3 juni – Sainte Clotilde

3 juni – Sainte Clotilde

Clotilde roept nogal wat vraagtekens op. Vast staat dat het een Bourgondische prinses was. Ze werd geboren in 474 of in 475. Mogelijk in Wenen, maar het kan ook in Lyon of Genève zijn geweest. Ze stierf ergens rond 545 in Tours en was getrouwd met Clovis, koning van de Franken. Ze werd heilig verklaard in 550 of in 560 en de orthodoxe kerk viert haar naamdag op 3 juni en de katholieke kerk op 4 juni.

Voor de oorsprong van Clotilde moeten we diep graven. Ze was een nazaat van een Koninklijke familie aan de oevers van de Baltische Zee. Haar familie kwam in Frankrijk terecht doordat de stam waartoe zij behoorde werd onderworpen door Visigoten die hen meenamen naar het Franse hof. De macht kwam in handen van Gondebaud.

Ze was de dochter van de Bourgondische koning Chilperic II. Haar kindertijd en jeugd bracht zij door aan het Bourgondische hof. Tijdens een turbulente familievete die draaide om macht werd haar vader vermoord door zijn broer. Zijn twee dochters, Croma en Clotilde worden verbannen van het hof.

Clovis, de koning van de Merovingers en voorvader van Karel de Grote, stuurde regelmatig afvaardigingen naar het Bourgondische hof. Daarbij bleef de jonge Clotilde niet onopgemerkt bij de ambassadeurs. Zij beschreven haar als een mooi, elegant en wijs meisje en ook nog van Koninklijken bloede. Clovis stuurde een gezant naar Gondebaud met het verzoek om Clotilde aan hem voor te stellen. Gondebaud durfde niet te weigeren.

 

Toen Clovis kennis maakte met Clotilde, was hij meteen onder de indruk. Hij wilde met haar trouwen, maar Clotilde verbond daar een voorwaarde aan. Hij moest zich bekeren tot het christendom. Hier voelde hij aanvankelijk weinig voor. Tot hij bezig was de slag bij Tolbiac te verliezen. Hij riep zijn goden aan, maar zonder effect. Daarna riep hij de God van Clotilde aan en beloofde dat als hij de slag zou winnen, hij zich zou bekeren.

Clovis won de slag en werd Christen. Hij liet zich tijdens Kerstmis in 496 dopen.

De bekering van Clovis tot het katholicisme was van groot politiek belang. Alle Germaanse vorsten in die periode waren heidens. Zijn bekering maakte hem tot een held van de Gallo-Romeinse bevolking.

Clovis zou zijn gedoopt door de heilige Remigius. Zijn twee zusters en 3.000 van zijn strijders volgden zijn voorbeeld.

Een ware christen werd Clovis echter nooit. Hij bleef bekend staan om zijn wreedheid en elke belager van zijn macht werd op vreselijke manier vermoord.

Wel breidde hij zijn rijk op gigantische wijze uit. Na zijn overwinning op de Visigoten in 507 maakte hij van Parijs de hoofdstad van zijn rijk. Hij investeerde uit eigenbelang met gulle hand aan katholieke instellingen. In Parijs liet hij de basiliek van de heilige Apostelen bouwen.

Clovis stierf in 511. Clotilde bleef achter als een zeer vrome weduwe. Zij blijft voortleven als de eerste christelijke koningin. Zij richtte verschillende instellingen op, zoals het voormalige Koninklijke klooster in Andelys. In haar Koninklijke villa in Chelles, vlak bij Parijs richtte zij een oratorium in gewijd aan Saint-George. Dit werd later de abdij waar de meest vooraanstaande vrouwen van het koninkrijk verbleven.

Clotilde overleed op 3 juni 545 in Tours. Haar lichaam werd door haar zoon Childeberty overgebracht naar Parijs, waar het werd bijgezet in het graf van Clovis.

Sinds 1995 is Clotilde de beschermheilige van de luchtmacht van Frankrijk.