ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

28 mei – Hector Malot

28 mei – Hector Malot

Hector-Henri Malot werd geboren op 28 mei 1830 in La Bouille, vlak bij Rouen. Hij was een kind van een notaris die al vrij jong weduwnaar was geworden. Zijn vader hertrouwde met de weduwe van een officier uit het vreemdelingen legioen. Samen hadden ze vier kinderen. Hector was de jongste van het stel.

Zijn vader was een strenge man die erg veel waarde hechtte een gedisciplineerde opvoeding. Zijn moeder daarentegen, was een lieve vrouw. Voor het slapen gaan las zij de kinderen verhalen voor. De meeste hiervan waren gebaseerd op de reizen en avonturen van haar eerste man. Zij stimuleerde Hector tot veel lezen en de liefde voor literatuur.

Toen Malot meerderjarig werd, verdiepte hij zich, ondanks de wil van zijn vader om rechten te gaan studeren, meer en meer in literatuur.

De jonge Hector studeerde aan het Lycée de Corneille in Rouen. Dezelfde school waar de inmiddels al gevestigde Gustave Flaubert had gestudeerd. Hij raakte er bevriend met Jules Levallois die later een gerespecteerd literatuur criticus zou worden. Malot bleek een excellent leerling. Maar niet vorbestemd voor de advocatuur. Hij wilde schrijven.

Hij vertrok naar Parijs in 1853. Hier probeerde hij vergeefs zijn eerste werk te verkopen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien schreef hij korte stukken voor kranten en tijdschriften. Hij werkte als literatuurcriticus voor l’Opinion Nationale en als theatercriticus voor Lloyd Francaise. Maar dat was niet wat hij wilde.

Teleurgesteld ging hij terug naar Normandië en trok opnieuw in bij zijn moeder, die in hem bleef geloven en steunde.

In zijn geboortedorp La Bouille schreef hij zijn eerste trilogie “Les Victimes d’Amour” waarvan het eerste deel in 1859 werd uitgegeven.

Hij verdiende genoeg geld met de uitgaven van zijn eerste boeken om de bouw van een landhuis in Fontenay-sous-Bois te kunnen financieren. Hier zou hij tot zijn door blijven wonen.

In totaal heeft hij hier meer dan 70 boeken geschreven, hieronder een groot aantal kinderboeken. Zijn beroemdste kinderboek werd “Alleen op de wereld” Het boek vertelt het verhaal van het weeskind Rémi dat op achtjarige leeftijd wordt verkocht aan de straatmuzikant Vitalis.

In het jaar 1893, het jaar waarop Alleen op de wereld werd uitgegeven werd zijn kleindochter Perrinne geboren. Zij kreeg dezelfde naam als de hoofdpersoon in verschillende van zijn romans.

In 1895 gaf Malot te kennen te stoppen met het schrijven van fictie. Maar toch, het bleod kruipt waar het niet kan gaan. In 1896 schreef hij “l’Amour Dominateur”en “Le Roman de mes Romans”, een boek over zijn literaire leven.

Malot overleed op 17 juli 1907 in zijn huis in Fontenay-sous-Bois op 77 jarige leeftijd.