ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

25 mei – La Champmeslé

25 mei – La Champmeslé

In de Mercure Galant van mei 1698 viel te lezen: “Het was heerlijk om iemand die zo leefde voor haar beroep en daardoor naam te maken in de hele wereld, gekend te hebben. Zo een vrouw was Madame la Champmeslé, die zojuist is overleden…”

Marie Desmares werd geboren op 18 februari 1642 in Rouen. Al vrij snel beleefde zij haar acteerdebuut op de planken in dezelfde stad. Al op 15-jarige leeftijd trouwde zij met de veel oudere acteur Peter Fleurye. Helaas was het huwelijk van korte duur. Fleurye overleed een paar jaar later.

De jonge weduwe hertrouwde in 1666 met de acteur Charles Chevillet die optrad onder de artiestennaam Mr. Champmeslé. Hij was lid van het gezelschap van François Serdin in 1668 fuseerde met het Théâtre du Marais.

Op een avond in november 1667 mocht zij de zieke actrice Duparc vervangen in de rol van Hermoine. Dir werd een overweldigend succes.

Jean Racine, een Frans toneelschrijver en een van de “grote drie” samen met Molière en Corneille, en zij begonnen een relatie. Hij erkende haar grote talent. Hij begon stukken voor haar te schrijven. Vanaf dat moment nam haar succes een grote vlucht. Zij begon een leven als de koningin van de artistieke troepen. Zij reisde per karos en werd bevriend met de meest vooraanstaande schrijvers, waaronder la Fontaine. Er werd over haar gezegd: “Het gaat bij het bijwonen van haar voorstellingen niet om de komedie, maar om de comédienne.”

De wonderbaarlijke en sublieme La Champmeslé heeft haar leven lang getracht om de kerk te verzoeken milder te oordelen over de door hen verachtelijke status van acteurs die vaak werden uitgestoten uit de gemeenschap van de gelovigen.

Zij stierf uiteindelijk op 25 mei, slechts 56 jaar oud.