ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

24 mei – Masséot Abaquesne

24 mei – Masséot Abaquesne

Masséot Abaquesne is vermoedelijk in 1500 geboren in de omgeving van Cherbourg. Er is weinig bekend over zijn jeugd en opleiding. Zijn naam duikt voor het eerst op in 1526 in een acte uit Rouen. Hierin wordt hij genoemd als “emballeur”. Vermoedelijk wordt hiermee bedoeld pottenbakker

Abaquesne is betrokken geweest bij het opzetten van een ceramiekfabriek in Rouen, waar hij later directeur van werd. Hoewel hier voornamelijk eenvoudig aardewerk werd gemaakt voor huishoudelijk gebruik, ging Abaquesne zich verder ontwikkelen. Zijn eerste kunstwerken zijn terug gevonden in het kasteel Van Anne de Montmorency in Ėcouen. Deze droeg de titel van hertog, was maarschalk en grootmeester van Frankrijk. Deze uiterst machtige man stond symbool voor de renaissance in Frankrijk en was goed bevriend met koning François I en later met Henry II.

              Montmorency

De relatie met Montmorency was het gevolg van de studies die Abaquesne had gemaakt van de Italiaanse renaissance iconografie en zijn kennis van het maken van het Italiaanse Majolica aardewerk dat hij twintig jaar eerder op de markt bracht dan zijn latere concurrent Bernard Palissy.

Door zijn relatie met Montmorency rees zijn ster snel. 24 mei 1545 was zijn grote doorbraak. Hij kreeg van Pierre Dubosc, een apotheker in Rouen, de opdracht 4152 gedecoreerde en geëmailleerde potten te maken.

Zijn bekendste werk is de bestrating welke hij uitvoerde in 1542 voor het kasteel van Montmorency. De vloer die hij hier aanlegde kan worden gezien als een schitterend tapijt gemaakt uit tegels. Een deel van dit unieke werk is nog steeds aanwezig en in erg goede staat.

Het kasteel van Montmorency

Later maakte hij, in opdracht van Claude d’Urfé, de ambassadeur in Rome en de gouverneur van de kinderen van Henry II, een soortgelijke vloer voor de kapel van het kasteel de la Bastie d’Urfé. Deze vloer is echter uit elkaar gehaald en werd verspreid over verschillende musea en particuliere collecties.

Een deel van het werk van Abaquesne

Het Louvre presenteert het mooiste deel.

Veel van het werk van Abaquesne is verloren gegaan. Van de enorme apothekers potten collectie zijn er maar enkelen bewaard gebleven. Maar toch zijn er nog veel musea waar u kunt genieten van het werk van deze, onterecht verwaarloosde kunstenaar. Het prachtige Museum voor Keramiek in Rouen heeft er haar levenswerk van gemaakt om de naam Abaquesne niet verloren te laten gaan.