ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

23 mei – Jules Dumont d’Urville

23 mei – Jules Dumont d’Urville

Op 23 mei 1790 werd Jules Sébastien César Dumont d’Urville geboren in Condé-sur-Noireau. Van zijn jeugd is weinig bekend, alleen dat zijn vader hem als derde naam César meegaf, er op vertrouwende dat zijn zoon een groot man zou worden. En dat gebeurde.

Hij trad op jonge leeftijd in dienst bij de Franse marine, waar hij zich in snel tempo opwerkte tot admiraal. Hij wordt vooral geroemd om zijn ontdekkingsreizigen en verkennen van de zuidelijke en westelijke Stille Oceaan, Australië en Antarctica.

Zijn eerste en misschien wel zijn belangrijkste vondst vond plaats in 1820. Hij was op expeditie in de Griekse archipel. Daar stuitte hij op een kunstwerk uit 130 v. Chr. Jawel, het was de Venus van Milo.

In 1822 werd hij door de Franse admiraliteit uitgezonden naar de Stille Oceaan. Van deze reis nam hij tal van onbekende dieren en plantensoorten mee terug naar Frankrijk.

In 1826 werd hij door de overheid opnieuw naar dit gebied gestuurd. Daar bracht hij de kusten van Nieuw-Guinea, Nieuw Zeeland en andere eilanden in kaart. In 1827 ontdekte hij aan de zeezijde van Bare Island huizen en bootjes. Hij was de eerste die kennis maakte met de inheemse bevolking.

In 1837 zeilde hij langs de Zuidelijke Poolgebieden. Hij noemde dit gebied de Adéliekust, naar de naam van zijn vrouw. De Adéliekust maakt momenteel deel uit van Terre Adélie, een deel van de Franse zuidelijke gebieden. Later werden de zee van Urville en de Kaap d’Urville en het Urville Eiland in Nieuw Zeeland naar hem genoemd.

Samen met zijn vrouw en zoon kwam Jules d’Urville om het leven op 8 mei 1842 bij een treinongeluk bij Meudon. Hij is begraven op het Cimentière du Montparnassein in Parijs.