ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 mei – Saint Ortaire.

21 mei – Saint Ortaire.

Dézert is een klein dorpje in de streek van pays saint-lois. Het ligt aan de zuidelijke rand van het regionaal park de Marais du Cotentin en vlakbij Saint-Lô. Eigenlijk een dorpje van niks. Maar er bevindt zich het Manoir Saint Ortaire. Een onderdeel hiervan zijn de kapel en de fontijn.

De Saint Ortaire kapel staat volgens de overleveringen op de plaats waar de heilige Ortaire, die leefde van 482 tot 580, is geboren. Vlak bij de kapel bevindt zich de St. Ortaire Fontijn. Hier zouden zich verschillende wonderen hebben voltrokken.

Het Manoir Saint Ortaire is van oorsprong de priorij van de Orde van de Drie-eenheid en de Verlossing van Captives. De monniken van La Perrine (de Trinitarians) verspreidden de cultus van Saint Ortaire tijdens de 17de eeuw. De plaats Saint Ortaire wordt voor het eerst genoemd in beschrijvingen van het bisdom Coutances in 1689.

Saint Ortaire wordt in Normandië gevierd op 15 april of op 21 mei. Van oorsprong was de kleine Ortaire een kind van welgestelde ouders. Op twaalfjarige leeftijd trok hij zich terug in een grot in Beaumesnil in Calvados. Hier leefde hij 38 jaar in “boete en versterving”  als kluizenaar. Hij had zijn prachtige gewaden verruild voor een kleed van jute met om zijn middel een zware keten. Als hij al niet vastte, bleef hij in leven van vruchten van het veld of van gerstebrood dat hij in hete as bakte. Hij dronk water uit een nabijgelegen bron.

Hij zou een paar keer verlijd zijn door de duivel, waar hij zich heftige tegen verzette. Zijn leven was zo voorbeeldig dat meer en meer mensen hem bezochten voor raad en zich te spiegelen aan zijn godsvruchtig leven.

De monniken van de abdij van Landelles de Alor schoven Ortaire naar voren om hun overleden abt op te volgen. Aanvankelijk weigerde hij uit nederigheid voor de eer, maar op aandrang van de bisschop van Coutances zwichtte hij en werd hoofd van het klooster. Dit belette hem niet zijn evangelisatiewerk druk voort te zetten. Ortaire stierf uiteindelijk op een leeftijd van 98 jaar.

Ortaire zou tijdens zijn leven een aantal kreupelen van hun handicap hebben genezen. Tot op de dag van heden, trekken pelgrims op 21 mei naar de kapel en de fontein om te bidden voor genezing. Ze verzamelen zich rond de kapel welke wordt versierd met linten, bloemen en kaarsen. Ze bouwen altaartjes van platte stenen. Naarmate de kwaal erger is, wordt het altaartje hoger gemaakt.

Hoewel het aantal pelgrims niet meer zo groot is als in de vorige eeuw, blijft de verering voor Saint Ortaire stevig levendig.