ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 mei – Louis-Alexandre Dubourg.

8 mei – Louis-Alexandre Dubourg.

Honfleur, die prachtige dame aan de Normandische kust, rijk aan verhalen. De oude overleveringen van zeilschepen en van daar uit vertrokken grote expedities.

Honfleur, bekend om zijn wisselende luchten en zijn reflecties op het water. Tal van schilders haalden hier hun inspiratie uit. Veel jaagden in hun zoek naar inspiratie door de kleine pittoreske steegjes, door de duinen en langs de stranden. We noemen Wistler, Jongkind, Daubigny, Corot, Courbet en zeker Monet. Zullen we kinderen van de streek niet vergeten? Gustave Hamelin en Eugène Boudin? Maar wie was eigenlijk Louis-Alexandre Dubourg?

Het moest duren tot 8 mei 1929 voor Dubourg de erkenning kreeg die hij verdiende. In Parijs werd zijn doek “Sortie de la messe à Honfleur” voor een toenmalig recordbedrag van 2.500 franc verkocht.

Dubourg werd geboren op 27 februari 1821. Als kind van een eenvoudige familie groeide hij op in het hart van de oude stad. Zijn vader, afkomstig uit Domfront, verdiende de kost als smit, slotenmaker en monteur.

Dubourg was een verlegen kind. Zijn vriend Léon Leclerc beschreef hem als introvert, gevoelig voor mystiek en een man van weinig woorden.

Na zijn schooltijd ging hij aan het werk als commercieel medewerker. Zijn vrije tijd besteedde hij aan tekenen en schilderen. Hij was een gepassioneerd tekenaar. Zijn ontmoeting met Gustave Hamelin betekende een volledige ommezwaai in zijn leven. Deze stimuleerde niet alleen het schilderen, maar raadde Dubourg aan naar Parijs te vertrekken.

In 1841 arriveerde hij in de hoofdstad. Hij werd leerling van Léon Coignet, in die tijd erg beroemd. Hij ging 1845 werken als kopiist in het Louvre. Daar ontmoette hij een aantal andere kunstenaars, waaronder Felix Cals.

Dubourg vond de grote stad te comfortabel en hij miste er de uitdagingen. Hij ging terug naar zijn geboortestreek. Inmiddels was hij uitgegroeid tot een goed schilder, maar hij was nauwelijks commercieel. Zonder financiële middelen arriveerde hij weer in Honfleur. Hij kreeg een baan aangeboden als tekenleraar aan het college van Pont-Audemer en hij ging aan de slag als tekenleraar op de middelbare school van Honfleur, zijn woonplaats. Deze functie bleef hij bekleden tot zijn dood.

Inmiddels was Honfleur een bekend toevluchtsoord geworden voor vele impressionisten. Dubourg sloot zich bij hen aan en raakte bevriend met Boudin, Claude Monet, Corot, Jongkind, Daubigny en Cals die in 1873 naar Honfleur verhuisde.

Aanvankelijk werkte Dubourg als portrettist. Hij maakte zelfportretten, portretten van leden van zijn familie of van bekende persoonlijkheden. Het waren sobere portretten waarin vooral de handen, gezichten en ogen waren gemarkeerd.

Vanaf 1859 begon hij meer en meer schilderijen, aquarellen en tekeningen te maken die het dagelijkse leven van Honfleur uitbeelden. Vooral het strand en maritieme taferelen werden zijn favorieten. Dubourg overleed in 1891 in Honfleur.

Zijn werk kon zich meter met dat van de hier genoemde schilders, maar door zijn verlegen houding en zijn afkeer van commercie verkocht hij nauwelijks. Hij was dan ook van de meest onderkende schilders uit de Honfleurgroep. Het moest tot 8 mei 1929 duren voor zijn werk definitief doorbrak.