ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

5 mei – Marie Joly

5 mei – Marie Joly

Op 8 april 1761 werd Marie-Elisabeth Joly in Versailles geboren. Zij was de dochter van een kostuumspeler die regelmatig optrad in comedies, vaak samen met zijn vrouw. Marie groeide op achter de coulissen en had er dan ook geen moeite mee zelf op de planken te staan.

Al op haar zevende jaar speelde ze de rol van Louise in  “Malade Imaginaire”. Ze bekoorde het publiek dat toen al in de gaten had hier kennis te maken met een meisje dat uit zou groeien tot een groot actrice. Ze viel op door haar verfijnde interpretatie van haar rol, haar speelsheid en haar intelligentie.

Marie was nier vies van de liefde. Ze had tal van aanbidders, maar viel uiteindelijk voor de charme van een man uit Caen. Nicolas Fouquet Dulomboy was kapitein bij de cavalerie. Hij was onderscheiden als ridder in l’Ordre de Malte de Saint-Louis. Hij bezat een groot herenhuis “Poussendre” in de omgeving van Caen.

Ze had eigenlijk een vreselijke hekel aan de hectiek en rumoerige leven in Parijs. Daardoor bracht ze zoveel als mogelijk tijd door in Normandië, samen met haar man en haar kinderen. Haar optreden in Parijs werden minder en zij was steeds vaker te bewonderen in het theater van Saint-Quentin in Picardi, waar ze veel bewondering oogste en erkend werd.

Vanuit hun landhuis maakten ze reizen door de omgeving. Omdat ze een groot bewonderaar was van Jean-Jacques Rousseau. Ze bezocht zijn graf in Ermenonville waar ze een grote bronzen kroon op zijn graf plaatste als eerbetoon aan een man met een leeuwenhart om op zijn manen te versieren.

Jean-Jacques Rousseau

Door haar vele optredens en vooral de rollen die ze speelde werd ze verdacht van royalisme. Haar gedrag werd aan de kaak gesteld door Danton. Georges Jacque Danton was een nationalistische revolutionair die een leidende rol speelde als minister van justitie in de tijd van de Franse Revolutie.

Door zijn toedoen werd het een groot aantal kunstenaars van de Franse comedie, waaronder Marie, verboden gedurende een bepaalde tijd op te treden.

Deze periode werd door haar benut om zich intensief bezig te houden met de opvoeding van haar kinderen en zich in te zetten voor de bevolking waar ze mee hielp de armoede te bestrijden en meer medische hulp op te zetten.

Na die gedwongen periode van rust ging ze opnieuw met veel energie aan het werk. Maar het vele werk, emoties, vijf bevallingen en haar fragiele gezondheid begonnen haar tol te eisen. Er werd gevreesd dat ze leed aan borstkanker, maar ook dat kon Marie niet stoppen. Uiteindelijk overleed ze aan angina pectoris op 5 mei 1798. Ze was slechts 37 jaar oud.

Het graf van Marie Joly

Haar vroege  dood sloeg in als een bom. In de theaterwereld maar ook de bevolking in en rond Saint-Quentin werd zij op handen gedragen. Kranten en literaire tijdschriften prezen haar de hemel in.

Haar man koos voor haar graf de hoogste heuvel ten noorden van Caen en ten zuiden van Falaise uit, zodat ze eeuwig zich had op de omgeving die ze zo lief had.

Haar begrafenis was een van de meest indrukwekkende die ooit in deze omgeving heeft plaatsgevonden. Ze werd bijgewoond door een enorme menigte. De heer Poupinet, de prefect van Falaise hield een indrukwekkende grafrede. Haar kist, omringd door leden van de Nationale Garde was nauwelijks zichtbaar onder een geweldige berg van bloemen.

Enkele maanden later liet haar man een monument op haar graf oprichten. Het was een exacte kopie van het graf van Jean-Jacques Rousseau en uitgevoerd door dezelfde kunstenaar Lesueur. Hij liet er de tekst “Hier ligt Marie-Elisabeth Joly Dulomboy begraven, de beste van de moeders, de liefse en meest gevoelige en tedere vrouw. Natuurliefhebber en beroemd kunstenares.

Een van de dames Kermaëdic eind 19de eeuw

De bevolking nam het voor haar rekening het graf permanent te onderhouden. Al vele generaties draagt de familie Kermaëdic de zorg voor het monument.