ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

29 april – Een dag van jonge helden.

29 april – Een dag van jonge helden.

Op de ochtend van 29 april 1941 was het vliegveld Carpiquet vlak bij Caen in handen van de Duitsers. Hoewel er wel een aantal jachtvliegtuigen op de basis aanwezig waren, werd er voornamelijk gevolgen met lestoestellen van het type Brücker, de BU 131 Jungman was een dubbeldekker lestoestel. Het was een toestel uit de jaren 30 dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers veel werd gebruikt.

Op die ochtend kwamen twee jonge mannen een van de hangars binnengelopen. Nauwelijks 20 jaar waren Denys Boudard uit Flers en Jean Hebert uit Caen. Zij werkten als mecaniciens op de basis. Lang hadden ze hun plannen voorbereid. Door vriendschapsbanden te smeden met Duitse piloten, wisten ze ongeveer hoe met een BU 131 te vliegen.

Ze wisten een toestel naar buiten te krijgen. De Duitsers lieten hen niets vermoedend hun gang gaan. Toch hadden ze beter op moeten letten. De twee waaghalzen waren vastbesloten om voor hun land tegen de nazi’s te gaan vechten.

Bij het opstijgen van het lestoestel waren ze zich van de risico’s van hun vlucht bewust. Als de Duitsers snel lucht kregen van deze ontsnapping, zouden ze door jagers neergehaald kunnen worden.

Ze wisten ook niet precies of ze voldoende brandstof aan boord hadden om Engeland te bereiken, er was immers geen tijd en geen gelegenheid geweest om af te tanken.

En wat zouden de Engelsen doen als ze een vliegtuig, beschilderd met het gehate zwarte kruis op de romp zouden ontdekken?

Toch verliep hun tocht ongestoord en zij konden tot grote verbazing van de Engelsen hun toestel ongestoord op een klein militair vliegveld, Christchurch bij Bournemouth aan de grond zetten. Hier maakten ze meteen hun wens om piloot bij de FAFL te worden bekend. Het heeft enige voeten in aarde voor ze het vertrouwen winnen en hun zin krijgen.

Zij krijgen de complete opleiding tot jachtpiloot bij  het Franse eskader van de RAF. Vanaf 1942 gaan ze vliegen en opdrachten uitvoeren in de beroemde spitfires. Helaas zal de carrière van Jean Hebert maar van korte duur zijn. Bij zijn tweede officiële missie in 1943 wordt hij neergehaald op de terugweg naar Engeland.

Boudard voerde tal van missies uit en was betrokken bij de eervolle missie als Franse piloot op 6 juni 1944 de aanval op Caen te ondersteunen. Als hij op de vroege ochtend van die dag over de stad vliegt lijkt alles nog redelijk intact. Maar tijdens een tweede missie, in de late namiddag, ziet hij een stad die in vlammen opgaat.

Tegen alle regels in heeft, inmiddels, luitenant Boudard zijn spitfire laten beschilderen met het kruis van Lotharingen, ten teken dat hij een Franse vlieger is. Op 14 augustus zet hij, als eerste Franse piloot, zijn kist aan de grond op het vliegveld Carpiquet, waar zijn avontuur eerder begon. Opvallend was dat naast het kruis van Lotharingen de naam Jean Hebert was geschilderd. Een voorbeeld voor iedereen en een kameraad voor het leven, zoals hij vertelde.

Na de oorlog wordt hij testpiloot voor de Franse luchtmacht. Na zijn ontslag richtte hij een stuurgroep op voor jonge piloten. Denys Boudard overleed in Caen op 9 oktober 2005.