ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

26 april – Mademoiselle Fontenailles is niet meer

26 april – Mademoiselle Fontenailles is niet meer

Longues-sur-Mer is vooral bekend van de invasie in 1944. Hier bevond zich een grote kustbatterij van de Duitsers, een onderdeel van de Atlantic Wall. De batterij had een eigen commandopost voor het geschut. Ze bestond uit vier bunkers, elk voorzien van een 15 cm. kanon.

Deze batterij is het enige kustverdedigingswerk van de landingszone dat op de Franse monumentenlijst staat. Aan bezoekers geen gebrek.

Maar er was een periode waarin toeristen om een heel andere reden naar Longues-sur-Mer te komen.

Aan de kust van dit deel van Normandië bevinden zich tal van kliffen, falaises genoemd. De beroemdste is de op een olifant lijkende falaise van Etretat.

Deze kliffen ontstonden doordat de vrij zachte kalksteen aan de kust door de getijden uitsleten. In de loop van honderden jaren, onderhevig aan weer, wind en eb en vloed, kregen ze de meest merkwaardige vormen. Zo ook een klif bij Longues-sur-Mer. Het was aanvankelijk een enorm stuk kalksteen dat op het strand aan de andere delen van de rotskust vast zat. Maar onder invloed van de natuur kwam het steeds meer geïsoleerd te staan. Het begon te lijken op een enorme kaars die stevig aan het strand stond. De klif kreeg de naam Mademoiselle Fontenailles, de vorm leek enigszins op een vrouwenkop.

Deze dame werd al snel een bezoektrekker die in de regio haar weerga niet kende. Het was in de periode dat vervoer makkelijker werd en de fotografie aan haar opmars begon. Iedereen wilde een kiekje met Mademoiselle Fontenailles.

Maar de natuur liet zich steeds meer gelden. De onderkant van de kaars begon meer en meer weg te slijten. Een aantal wetenschappers uit Calvados werd in 1880 zo ongerust dat ze gingen onderzoeken hoe Mademoiselle Fontenailles tegen de invloeden van de zee kon worden beschermd. De kaars stond intussen al 70 meter van de oever en de zee bleef knagen. De vrees bestond dat Mademoiselle Fontenailles in zou storten, wat een enorm economisch verlies voor de stad op zou leveren.

Maar zoals zo vaak, geleerden kunnen het zelden met elkaar eens worden.

Voorgesteld werd om Mademoiselle Fontenailles met cement te verstevigen. Maar daar kwam het bezwaar dat dit het werk van de natuur zou vervuilen en de kaars van haar charme zou ontdoen.

Enfin, het vergaderen duurde te lang. Op 26 april 1902 stortte Mademoiselle Fontenailles onder donderend geraas in elkaar. Longues-sur-Mer was een attractie armer en moest 42 jaar wachten voor zich een andere bezienswaardigheid aandient.