ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

17 april – de Dalaï-Lama in Caen.

17 april – de Dalaï-Lama in Caen.

Het Caen Memorial is een museum in Caen waar het hoofdthema de geschiedenis van de 20ste eeuw in het algemeen is, maar vrede in het bijzonder. In 2007 was het zelfs het drukstbezochte Franse museum buiten Ile-de-France. Het trok dat jaar meer dan 40.000 bezoekers.

Het Caen Memorial is bekroond met de titel “Museum van Frankrijk” en is een onderdeel van het wereldwijde netwerk van musea voor vrede.

Op 17 april 1997 bracht de Dalaï-Lama een bezoek aan Normandië. Hij werd verwelkomd door een enorme menigte die hem een enthousiast welkom bezorgde en ademloos luisterde naar deze charismatische man. Hij is niet alleen leider van het boeddhisme, maar staat ook symbool voor het martelaarschap van Tibet. Met zijn onvermoeibare geweldloze verdediging van zijn zaak verdiende hij in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede.

De Dalaï-Lama die zonder enige twijfel een spirituele uitstraling heeft, staat ook bekend om zijn vriendelijkheid en zijn niet aflatende goed humeur. Hij maakte diepe indruk op iedereen die hem benaderde tijdens zijn bezoek, vooral bij het betreden van de galerij van Nobelprijs winnaars.

Hij sprak over een wereld zonder geweld en het falen van de vrede in de 20ste eeuw. Hij lichtte zijn visie op de Tweede Wereldoorlog toe, sprak over het zinloze vernietigen van levens tijdens de Slag om Normandië en het feit dat niemand daarvan iets heeft geleerd, gezien de aanhoudende oorlogen, zowel in Europa als wereldwijd.

Op verzoek van het Museum plantte hij een boom voor vrede, die voorzien werd van een gedenksteen.

Ook ging hij een dag later op visite bij de Abbaye aux Hommes, waarvan een deel nu het stadhuis is. Uiteraard werd hij hier ook met de nodige egards ontvangen. Zijn bezoek is wereldwijd niet onopgemerkt gebleven, maar aan zijn oproep tot vrede en verdraagzaamheid is nooit gevolg gegeven.