ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

12 april – Jacques Prévert, de zoekende.

12 april – Jacques Prévert, de zoekende.

Jacques Prévert werd geboren op 4 februari 1900 in Neuilly-sur-Seine  onder de rook van Parijs, de stad waar hij opgroeide. Een beste leerling was hij niet, hij verveelde zich stierlijk op school. Zijn vader was theatercriticus. Met hem ging hij vaak mee naar voorstellingen. Zijn moeder bracht hem de liefde voor literatuur bij.

Na zijn schooltijd had hij een aantal baantjes die hem in leven hielden. In 1919 werd hij opgeroepen voor zijn dienstplicht en hij werd uitgezonden naar Turkije. Daar ontmoette hij Marcel Duhamel die hem, eenmaal terug in Parijs aan een woning hielp op de rue de Château. Dit adres werd de verzamelplaats voor een surrealistische beweging onder aanvoering van André Breton. Prévert was aanvankelijk een vurig aanhanger van deze beweging tot hij aan het eind van de twintiger jaren ruzie kreeg met een aantal andere leden, waaronder Breton en Duhamel.

In de jaren dertig vormde Prévert samen met enkele acteurs een theatergroep.  Le Groupe October. De naam was een afgeleide van de Russische Oktoberrevolutie. Zij speelden op straat, op politieke bijeenkomsten en in fabrieken waar werd gestaakt. Prévert schreef stukken waarin hij zijn marxistische ideeën uit droeg.

Dit veranderde, hij begon meer en meer stukken en voordrachten te schrijven waarin hij de gevestigde orde aanklaagde, de bourgeoisie belachelijk maakte en karikaturen maakt van politici en grootindustriëlen.

Prévert merkte dat de Franse communistische partij steeds nationalistischer werd. Hij keerde zijn oude wereld plotsklaps de rug toe en begon een langdurige samenwerking met de filmregisseur Marcel Carné. Hij begon, later, samen met zijn jongere broer Pierre, scenario’s voor toneelstukken en films te schrijven.

Prévert bleef zijn leven lang antimilitarist en pacifist. In 1945 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel “Histoires”. Hiervan werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

In 1948 viel hij tijdens schoonmaakwerkzaamheden uit een dakraam. Hij lag enkele dagen in coma en hield aan die val blijvend hersenletsel over.

Dat weerhield hem er niet van door te gaan met schrijven. Er ontstond een stroom van proza, poëzie, toneelstukken en scenario’s.

Zijn gedichten hadden vaak betrekking op het leven in Parijs of het leven na de oorlog. In zijn teksten kwam hij vaak op voor de zwakken in de maatschappij, leerlingen, vrouwen, arbeiders en zwervers.

Een aantal van zijn gedichten werden op muziek gezet door Joseph Kosma en uitgevoerd door Yves Montant, Edith Piaf en Juliette Gréco.

Zijn gezondheid liet hem echter meer en meer in de steek. Prevert overleed in Omonville-la-Petite, vlak bij Cherbourg op 11 april 1977. Van zijn woning is een museum gemaakt.