ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

11 april – standbeeld voor de uitvinder van de Camembert.

11 april – standbeeld voor de uitvinder van de Camembert.

Op 11 april 1928 onthulde Alexandre Millerand, de voormalige president van Frankrijk, in Vimoutiers een standbeeld ter ere van Marie Hamel. Het beeld stond voor de deur van de boterhallen. Dit beeld was bestemd ter meerdere eer en glorie voor de uitvindster van de wereldberoemde camembert. Hoewel…

Al in 1702 beschreef ene Thomas Corneille (advocaat en toneelschrijver) een bijzondere kaas die hij had geproefd op de markt in Vimoutiers, een stadje op 5 km. van Camembert.

In 1761 werd Marie-Catharine Fontaine geboren. Ze trouwde in 1785 met Jacques Harel een eenvoudige veehouder. Om hun huishoudbudget iets op te krikken, ging Marie kaas maken.

Tijdens de revolutie vluchtte een monnik, Jean-Charles Bouvoust vanuit de regio Brie, wat tegenwoordig grofweg overeenkomt met het departement Seine-et-Marne, naar Camembert

Hij kon onderduiken bij Marie Harel. Zij raakten bevriend en hij gaf haar het recept van de Brie kaas zoals die in zijn vorige standplaats werd gemaakt.

Merkwaardig genoeg, het product smaakte anders en was voller en vetter. De eerste Camembert was geler en de korst was bruin. Kun je dan nog spreken over een uitvinding of een slechte imitatie van Brie?

Hoe dan ook, Camembert begon een eigen leven te leiden. In de loop der jaren en na de nodige experimenten kreeg Camembert zijn huidige structuur.

Het was een probleem om deze zachte kaas te vervoeren, zeker omdat de aanleg van de spoorweg naar Parijs commerciële mogelijkheden bood.

Het was Eugène Ridel die in 1890 het befaamde doosje ontwierp, gemaakt van flinterdun populierenhout.

Camembert is uitgegroeid tot een van de meest populaire schimmelkazen ter wereld. In elk land wordt Camembert wel nagemaakt. Daarom werd in 1983 Camembert de Normandie officieel ingevoerd als AOC keurmerk en in 1992 werd het een beschermde oorsprongbenaming.

Als u in de buurt bent en op zoek gaat naar het standbeeld van Marie Harel, schrik dan niet. Zij is inmiddels haar hoofd kwijt geraakt.