ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 april – GPS en Kadaster

8 april – GPS en Kadaster

Op 2 november 1802 werd in Frankrijk het z.g. Napoleontische kadaster ingevoerd. Op 15 september van dat jaar werd het kadaster ondergebracht in één centrale dienst. Hierdoor ontstond een lijst van eigendommen van onroerend goed in alle Franse gemeenten welke diende als basis om een zo eerlijk mogelijke belasting te heffen.

Toch rammelde de handmatige berekening van percelen nogal en er werden vaak fouten gemaakt. Om die reden werd een herziening van de wet en opdrachten aan het kadaster ingevoerd op 16 april 1930. Het was beter maar kon het nog verbeterd worden?

GPS (global positioning system) is de commerciële naam van een navigatiesysteem dat in 1967 in eerste instantie werd ontwikkeld voor de Amerikaanse strijdkrachten. Later werd het systeem vrijgegeven en zijn de toepassingen oneindig toegenomen. Een auto of een mobile telefoon zonder GPS is niet meer denkbaar. Automobilisten met een routekaart op hun schoot worden gezien als iets uit de prehistorie.

Maar GPS kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen naarmate de nauwkeurigheid toe nam.

Op 8 april 1999 stelde Emmanuel Vauquelin tijdens een rapportage op France 3 – Normandie in Vernon in Eure een nieuw project voor.

Hij had een bedrijf opgericht om landbouwgronden op te meten en in kaart te brengen via een GPS systeem op een tractor gemonteerd.

Dit nieuwe systeem bleek veel nauwkeuriger te zijn dan de oude metingen die door het kadaster werden uitgevoerd. En als er nu ergens behoefte aan was, was het de eigenschap van de Normandische boeren, te weten wat is mijn en wat is dein.

Inmiddels heeft Vauquelin al meer dan 6.000 ha. opnieuw opgemeten en het resultaat is dermate nauwkeurig dat hij het werk in opdracht van het kadaster heeft overgenomen en nauwelijks aankan. Deze enorme markt opent wijde horizonten voor hem en is makkelijker uit te voeren dan werken met kaarten.