ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

3 april – Koning François I bezoekt Caen

3 april – Koning François I bezoekt Caen

Caen was, net als Rouen in de 14de eeuw een rijke en welvarende stad. In de Gallo-Romeinse periode was er al sprake van een stdje met een behoorlijke dorpskern. De streek rond Caen werd aan het einde van de 10de en het begin van de 11de eeuw regelmatig geteisterd door rooftochten van de Vikingen. Willem de Veroveraar zorgde er voor dat er eindelijk rust intrad. Hij bouwde een kasteel en later grote stadswallen. Onder zijn bewind werden de abdij aux Hommes gebouwd en Caen begon welvarend te worden. Een welvaart die bleef voortdurend.

De oude kasteelpoort van Caen

In 1547 werd François I tot koning van Frankrijk gekroond. Hij wordt gezien als de eerste Franse vorst die door de renaissance werd beïnvloed. Tijdens zijn bewind ontwikkelde Frankrijk zich op allerlei terreinen. Door het door hem gestimuleerde Edict van Villiers-Cotterêts werd in 1539 aan de Franse taal de status van officiële bestuurstaal toegekend. Maar net als zijn voorgangers hechte hij grote waarde aan een politiek van interne versterking van zijn rijk. Zo slaagde hij er in Auvergne definitief aan het centrale gezag te onderwerpen.

Op het terrein van onderwijs en wetenschappen zorgde hij ervoor dat het Collège Royal, het latere Collège de France als instituut tot stand kwam. Hij wierp zich op als beschermheer van verschillende kunstenaars, waaronder Leonardo da Vinci. Hij gaf opdracht klassieke werken te vertalen in het Frans.

Maar François was ook een man van het volk. Daar waar zijn voorgangers de provincie slechts zagen als een melkkoe, bezocht hij persoonlijk de verschillende delen van het land.

Begeleid door zijn zoon de kroonprins en zijn zuster Marguerite en het complete hof bezocht François op zijn 38ste voor de eerste keer het hertogdom Normandië. Na korte bezoeken aan de steden Alençon, Falaise en Argentan arriveerde hij op 3 april 1532 in Caen, de hoofdstad van het hertogdom.

De entree van Francois in Caen

Hij werd groots ontvangen en de Normandiers lieten niets na om te laten blijken dat dit bezoek bijzonder op prijs werd gesteld. Bij de ingang van de stad werd hij toegesproken door de bisschop van Bayeux. Bij de brug, de poort van Millet luisterde hij naar een welkom door de rector van de universiteit om later getrakteerd te worden op een militair welkom van 100 kanonnen die een welkomsvuur voor hem verzorgden.

Zijn bezoek heeft er toe geleid dat er een sterke verbintenis ontstond tussen het koningshuis en Normandië die nog lange tijd aan zou houden.