ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Arrondissement Caen

Het arrondissement Caen is het meest centrale arrondissement van Calvados. Het bestrijkt een oppervlakte van 1.990 km², wat ongeveer overeenkomt met de oppervlakte van de provincie Limburg.

Er wonen een kleine half miljoen mensen. Net als in de overige arrondissementen in Calvados woont ruim een kwart van de inwoners in de hoofdstad Caen.

Het arrondissement is een onderdeel van het bekken van Parijs.

De ruige kust van Calvados

Op 10 september 1926 werd het district Caen vervangen door het arrondissement Caen. Het district Falaise werd ontbonden en vier kantons (Bretteville-sur-Laize, Morteaux-Couliboeuf, Falaise en Thury-Harcourt) werden aan het arrondissement Caen toegevoegd.

Panorama van Caen

De hoofdstad van het arrondissement ligt in het centrum van het grootstedelijk gebied en omvat 21 gemeenten. De stad Caen telt ongeveer 110.000 inwoners, maar totaal bestaat de bevolking van het grootstedelijk gebied uit bijna 400.000 inwoners (2008). Het totale arrondissement bestaat uit 24 kantons, waarvan onder er 10 van het grootstedelijk Caen vallen en 288 gemeenten.

Sinds 1975 zien we de bevolking van het arrondissement sterk teruglopen, maar tegelijkertijd stijgt de bevolking van het grootstedelijk gebied.

Caen is niet alleen de hoofdstad van het gelijknamige arrondissement, maar ook van het departement Calvados en van Haute-Normandie. Om de stad loopt de periferie die via de A 84 naar diverse richtingen leidt, zoals Rennes, Alençon of Parijs. Er zijn goede aansluitingen met het achterland en steden als Lisieux, Saint Lô en Bayeux.

Vanuit Caen is ook Engeland goed te bereiken. Via de lijn Caen – Ouistreham – Portsmouth waarbij u gebruik kunt maken van ultra moderne catamarans.

Per catamaran naar Engeland

Het spreekt vanzelf dat Parijs goed per trein te bereiken is. Het treinstation van Caen werd officieel geopend in 1858. Daarna werden lijnen doorgetrokken naar Cherbourg, naar Rennes en Le Mans en Alençon. Caen kwam hierdoor als het middelpunt in een soort van ster te liggen. Later werden bepaalde lijnen afgebouwd en opgeheven.

Het was echter de wens van voormalig president Sarkozy om Normandië weer op een snelle manier met Parijs te verbinden. Daarom is er een planning gemaakt om tussen 2017 en 2015 een nieuwe verbinding tussen Cherbourg en Parijs te realiseren.  Daarvoor zal de lijn Cherbourg > Parijs worden aangelegd met stopplaatsen in Caen, Evreux en Lisieux. Deze lijn moet het mogelijk maken om de afstand van Cherbourg naar Parijs in 2 uur en 15 minuten te overbruggen is.

IJdele hoop of binnenkort realiteit?

Aan de noordkust van het arrondissement bevinden zich heerlijke badplaatsen als Deauville en Cabourg, nu vredig en gezellig, maar ooit waren zij het middelpunt van de invasie. Vooral de hoog uit zee oprijzende rotsen vormden een groot obstakel voor de soldaten die al bijna murw geschoten kans hadden gezien het strand over te steken.

Suisse Normande

Naast de kust heeft dit arrondissement veel meer te bieden. Suisse Normande bijvoorbeeld, heeft haar naam te danken aan haar bergachtige uitstraling. De streek met haar vele bossen, wordt doorkruist door tal van riviertjes. Diepe valleien met steile rotswanden geven deze streek een indrukwekkend landschap.

De rivier de Orne heeft in de loop van duizenden jaren zijn werk gedaan en is verantwoordelijk voor de diepe uitsnijdingen in de bergen.

De streek leent zich uitermate goed voor lange tochten per kajak of kano. Met zoveel water is het een paradijs voor vissers.

Suisse Normande is bij uitstek geschikt om te wandelen, paard te rijden, mountainbiken en te fietsen.

Maar vooral, we kennen geen gebied in het noorden van Frankrijk waar het beter bergklimmen is.

Paradijs voor klauteraars

Ten zuiden van de stad Caen ligt een steengroeve. Hier werd eeuwenlang de beroemde witte steen uitgehakt. Deze steensoort werd op grote schaal gebruikt door de Normandische heersers voor hun grote gebouwen, zowel in Normandië als in Engeland. Later werd deze bijzondere steensoort in de 19de eeuw met schepen vervoerd naar de Verenigde Staten. In de hoogtijdagen wel 25.000 ton per jaar. Aan de overkant van de oceaan werd het gebruikt voor de bouw van wolkenkrabbers. Maar uiteindelijk moest de witte steen het afleggen tegen nieuwe materialen zoals gewapend beton.

De oude middeleeuwse steengroeven bestaan uit een netwerk van ondergrondse tunnels waarvan de oppervlakte van het complex tussen de 200 en 300 hectare beslaat.

Hoewel de groeve lange tijd gesloten was, is zij in 1986 weer tijdelijk in gebruik genomen om de witte stenen voor het Caen Memorial te leveren. In 2004 werden er opnieuw stenen gewonnen, nu voor de levering van stenen welke worden gebruikt voor restauratiewerken aan oude gebouwen.

Oude glorie herleeft

Het arrondissement heeft een overwegend mild zeeklimaat, met zachte winters en relatief koele zomers. In tegenstelling van wat wel wordt gedacht regent het in dit arrondissement minder dan in grote agglomeraties als Montpellier of Montelimar.

Behalve in het grootstedelijk deel van Caen is er weinig van enige vorm van industrie te ontdekken in dit arrondissement. Het is overwegend agrarisch ingesteld. Het landschap bestaat uit gloeiende groene weiden, hier en daar doorkliefd door rivieren en beken die in de loop van duizenden jaren diepe valleien hebben uitgeslepen.

Toch is het Arrondissement Caen een levendig gebied waar tussen tal van bezienswaardigheden veel te beleven is.

Caen, ook wel de stad van de 100 torens of de stad van de 100 klokken genoemd, kan terugkijken op een grote historie. Ze grenst aan de “Côte de Nacre” in goed Nederlands de Paarlemoerenkust.

De kasteelpoort - toegang tot de oude stad

Het kasteel van Caen is het oude centrum van de stad. Het bestaat uit een indrukwekkende citadel die als kern een donjon heeft die door Willem de Veroveraar in 1060 werd gebouwd.

Door de eeuwen heen werd het kasteel uitgebreid door toevoeging van extra omwallingen en gebouwen en groeide uit tot een heuse vesting.

Ondanks de Honderdjarige Oorlog, de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog is de vesting vrijwel in tact gebleven. Binnen de muren van dit vijf ha. grote bolwerk treft u het Musée des Beaux Arts, de Salle d’Ėchiquier en het Musée de Normandie.

In de binnenstad zelf zijn nog tal van bezienswaardigheden. We noemden al de speciale witte steen van Calvados. Momenteel wordt deze aangewend voor de restauratie van sommige oude gebouwen, waaronder de Kathedraal van Saint Pierre.

De unieke bandentrams

Het centrum is goed bereikbaar, zeker als u gebruik maakt van de opvallende “Bandentrams”. Deze bijzondere vorm van openbaar vervoer brengt u in een oogwenk naar mooie musea, zoals La Salle d’Ėchiquier. Dit uitzonderlijke gebouw is een van de zeldzame voorbeelden van niet religieuze romaanse bouwkunst uit de Anglo-Normandische periode. In dit stenen gebouw uit de 12de eeuw bevindt zich slechts één grote zaal. Hier hield het gerechtshof van de hertogen van Normandie zitting.

Rechtspreken in de middeleeuwen

Gaat u verder met de bandentram, dan komt u bijvoorbeeld bij het Maison des Quatrans, de Place Saint-Sauveur waar in de middeleeuwen de schandpaal stond. U rijdt via de Place Malberbe langs het geboortehuis van de Franse dichter François de Malherbe. U belandt uiteindelijk in het Belle-Ėpoquekwartier. Rond het voormalige stationskwartier van Saint-Martin werden tussen 1880 en 1910 verschillende art-nouveaux huizen opgetrokken waarvan een groot deel nog in oorspronkelijke staat is.

Caen heeft niet voor niets de bijnaam “de stad van de 100 torens”. Ga maar eens kijken in de verschillende kerken, om er maar een paar te noemen:

Ėglise Notre-Dame-de-Froide-Rue;                   Ėglise Saint-Jean;

Ėglise Saint-Julien:                                             Ėglise Notre-Dame-de-la-Gloriette;

Ėglise Saint-Nicolas;                                           Ėglise Saint-Pierre;

Ėglise Saint-Ėtienne-le-Vieux;                            Ėglise Saint-Michel-de-Vaucelles.

Zullen we hier even ophouden?

Abay aux Hommes

Naast een vijftal religieuze gebouwen met een museale nevenfuncties, willen we graag wijzen op het Musée de Normandie en het Memoriaal, een indrukwekkend gedenkteken aan de gevallenen tijdens de invasie.

Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan het Musée des Beaux-Arts waar u kennis kunt nemen van het werk van schilders als Tintoretto, Rubens, Van Dijk en Ruysdael, Gericault en Delacroix. Onderga het werk van Monet, Boudin en Vuillard en Van Dongen.

Een bezoek aan dit museum mag gerust enkele dagen duren.

Houdt u van tuinen? Ga eens kijken in de Jardin des Plantes. Deze tuin, met een oppervlakte van 5.000 m² grenst aan de oude steengroeve. Hier staan ca. 8.000 verschillende planten en boomsoorten. Er zijn een duizendtal inheemse plantensoorten die behoren tot de Normandie Collectie.

Loop eens rond in de grote tropische serre en de orangerie. In het park zelf treft u Amerikaanse Redwoods en een honingboom (Sophora japonica) uit 1750 die is geklasseerd als historisch monument.

Jardin des plantes

Maar we verlaten Caen en gaan naar het kasteel van Willem de Veroveraar.

Het Normandische Falaise ligt ongeveer 30 km. ten zuiden van Caen. Het is de geboorteplaats van Willem de Veroveraar. Hij had, als koning, hier zijn residentie. Na zijn verovering van Engeland in 1066 bleef hij, als koning van Engeland, voorgoed in Londen wonen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Falaise het bijzonder zwaar te verduren. Er woedde een hevige slag, bekend geworden als “de zak van Falaise” waarbij de geallieerden probeerden de Duitsers in te sluiten.

Het historische stadje is gelukkig in al haar schoonheid hersteld. Het middeleeuwse kasteel is helemaal gerestaureerd. Dit gebouw met haar drie donjons ligt boven op een heuvel en het was een van de vroegste stenen kastelen van Normandie. Met de bouw werd begonnen door de eerste hertog van Normandie, later versterkt door de afstammelingen van Willem de Veroveraar en tenslotte uitgebreid door de Franse koning Filips II Augustus.

Centrum en kasteel van Falaise

Gebruik makend van de modernste technieken Maakt de bezoeker kennis met de middeleeuwse samenleving en de geschiedenis van de machtigste Normandier.

Er worden 3D films vertoond en het kasteel is ingericht met heel nauwkeurige replica’s van de originele meubels waardoor u een heel realistisch beeld krijgt van het leven in die tijd.

In de zomer worden hier regelmatig evenementen en animaties georganiseerd.

Voor liefhebbers van geschiedenis en voor gezinnen met wat jongere kinderen is het kasteel van Falaise zeker een aanrader.

Zomerse taferelen op het strand van Cabourg

En tenslotte is er nog de prachtige kust met uitnodigende badplaatsjes. Leuk om te weten. In Fécamp, waar de wereldberoemde likeur Benedictine vandaan komt, was jarenlang een visserijmuseum dat helemaal in verval was geraakt. In 2014 is dit museum na veel inspanning heropend.

Het nieuwe museum heeft een groot aantal ruimten, een groot documentatiecentrum. De bibliotheek is vrij toegankelijk. Er is een auditorium en een winkeltje.

Vanuit het museum heeft u een mooi uitzicht over de stad. Het hoogste punt van het museum is de Belvedère met een hoogte van 25 meter.

Antiek reclameaffische voor Benedictine

U ziet, het arrondissement Caen heeft alles in de aanbieding voor een kort verblijf, een langere vakantie of een permanentie verblijfplaats.