ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Arrondissement Bayeux.

Het arrondissement Bayeux beslaat een oppervlakte van 952 km² en telt ongeveer 70.000 inwoners. Het arrondissement is genoemd naar de gelijknamige hoofdstad. Ruim een kwart van de inwoners van het arrondissement woont in de stad.

De campagne is hier het echte platteland. Versterkte boerderijen, landhuizen, abdijen en kastelen wisselen elkaar af. De lange, afwisselende kustlijn is bijzonder geschikt voor allerlei activiteiten. Wandelen, vissen of watersporten. Arrondissement Bayeux heeft het allemaal.

Le Bessin

Van oorsprong ligt het arrondissement in de Bessin.  Bessin grenst in het westen aan Cotentin, in het zuiden ligt het tegen de Virois Bocage en in het oosten leunt het tegen het arrondissement Caen.

De noordelijke grens wordt bepaald door de stranden van het Kanaal.

Dit oergebied ligt op het breukvlak tussen La Manche en Calvados, meer bepaald tussen de arrondissementen Vire en Caen. Vroeger was Bessin rijk aan grondstoffen, momenteel is het belangrijk als landbouw gebied.

In het westen is dat vooral veeteelt, terwijl het oostelijke deel van het arrondissement een rijk gebied is voor de verbouw van granen. In het noorden, aan de kust zien we een belangrijke bron van inkomsten door de visserij. Zowel vis wordt rijkelijk aangevoerd in de havens van Grandcamp-Maisy, Courseulles-sur-Mer en Isigny-sur-Mer, terwijl de baai van Veys bekend staat om haar schaaldieren.

Oesters van Veys

Veel namen van steden en dorpen verwijzen naar hun ligging in de Bessin: Asnières-en-Bessin, Cricqueville-en Bessin, Magny-en-Bessin om er maar een paar te noemen. Dit getuigt van de trots van de inwoners op hun unieke streek.

De hoofdstad Bayeux is gesticht in de Keltische tijd. De naam stamt af van de Baiocasses, een Gallische volksstam. Waarschijnlijk waren de Baiocasses een deelstam van de Lexovii. Ten tijde van de bezetting door de Romeinen groeide de stad snel en werd door handel en markten redelijk welvarend.

Munt met de afbeelding van Baiocasses

In het jaar 890 werd de stad door de Noormannen geheel verwoest, maar al snel weer in haar oude glorie hersteld. In 1077 wordt, in opdracht van bisschop Odon de Conteville, een halfbroer van Willem de Veroveraar, begonnen met de bouw van de kathedraal de Notre-Dame.

Eerste toespraak van de Gaulle op bevrijd Frans gebied

In de Tweede Wereldoorlog is Bayeux de eerste grotere plaats die op D-Day wordt bevrijd. In de avond van 6 juni 1944 komen de eerste Britse troepen die geland waren op Gold Beach aan bij de stad. Zij ondervonden nauwelijks weerstand van de Duitsers. Daardoor bleef de stad gespaard van verwoestingen door straatgevechten. Op 7 juni wordt de stad bevrijd.

Generaal de Gaulle hield op 14 juni zijn eerste toespraak op bevrijd gebied. De regering van het bevrijde Frankrijk zetelde gedurende een paar dagen in de stad en Bayeux was voor een korte periode de hoofdstad van Frankrijk.

Wielrenners brengen bevrijdingsvuur naar Eindhoven

Door de Tweede Wereldoorlog is er een bijzondere band ontstaan tussen Bayeux en Eindhoven. Deze laatste stad was de eerste grote gemeente in Nederland die in september 1944 werd bevrijd. Daardoor is een sterke verbondenheid ontstaan. Elk jaar wordt door de stichting 18 september festival een spektakel georganiseerd. Op 16 september wordt in Bayeux het bevrijdingsvuur voor Eindhoven ontstoken, waarna deze fakkel door een groep wielrenners in twee dagen naar Eindhoven wordt overgebracht.  

Kathedraal van Bayeux

Bayeux is vooral bekend om het tapijt van Bayeux. Dit wandkleed verbeeldt het verhaal van de invasie in Engeland door Willem de Veroveraar en de daarop volgende slag bij Hastings. Het is van linnen en geborduurd met gekleurde wol en gouddraad. Het laat zich lezen als een stripverhaal. In een groot aantal scenes worden de voorbereiding, de inscheping, de landing in Engeland en de slag bij Hastings behandeld.  Dit kleed is 70 meter lang en 50 centimeter hoog. In feite is het geen wandkleed, maar een borduurwerk. Volgens de verhalen is het koningin Mathilde, bijgestaan door haar hofdames, die het doek hebben geborduurd. Maar waarschijnlijker is het dat het kleed in Engeland is gemaakt, twintig tot dertig jaar na de gebeurtenissen.

Detail van het tapijt van Bayeux

Het wandkleed van Bayeux is een belangrijke bron van geschiedkundige informatie. Vooral op het gebied van wapens, uitrusting, kleding en zeden en gewoonten uit die tijd. Het doek toont ook een komeet die in 1066 verscheen. Dit kan heel goed de komeet Halley zijn. Het zou dan om de oudste waarneming of weergave van deze komeet in Europa gaan.

Aangenomen wordt dat de laatste meters van het doek, ontbreken. Hierop zou de kroning van Willem in Westminster Abbey tot koning van Engeland zijn afgebeeld.

Het wandkleed van Bayeux is te zien in het Centre Guillaume le Conquérant.

Centre Guillaume le Conquérant

Elk jaar biedt Bayeux bezoekers de gelegenheid kennis te nemen van haar erfgoed. Er wordt stil gestaan bij de tijd waarop de Vikingen het land in bezit namen tot aan de landing van de geallieerden in 1944. Elk jaar, in juni worden de bezoekers getrakteerd op een reis terug in de tijd.

Voor wat betreft de Vikingen krijgt u, via reconstructies, zicht op hun kampementen, veldslagen, workshops over hun manier van navigeren en er zijn replica’s van hun beroemde Drakars.

Een en ander valt samen met een grote middeleeuwse markt bij de kathedraal. Ruim 150 ambachtslieden uit Frankrijk laten u kennis maken met tal van ambachten, variërend van poppen en sieraden maken, tot aardewerk maken en beeldhouwen.

De middeleeuwse markt

Maar het arrondissement is meer. Isigny is beroemd om haar lokale producten op basis van melk, zoals de boter en de room van Isigny. Beide hebben een AOP keurmerk. Niet minder bekend is de karamel uit dit stadje.

Verschillende voedingsbedrijven produceren deze lekkernijen, zoals Isigny-Sainte-Mère (boter en room) en Dupont d’Isigny (toffees).

Gemeentehuis van Isigny

Ben je in Isigny vergeet dan niet de 18de eeuwse kerk van St. George te bezoeken. Loop eens naar het gemeentehuis dat gevestigd is in het 18de eeuwse kasteel, gebouwd in de stijl van Lodewijk XVI. Of bezoek le Chapelle Saint-Roche.

Elke woensdag vindt in het centrum van het stadje de weekmarkt plaats. Dit is een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met al die lokale lekkernijen van Isigny.

Weekmarkt in Isigny

Welkom in Courseulles-sur-Mer. Een kleine badplaats gelegen in het centrum van het Canadese landingsstrand Juno Beach.

De haven van Courseulles-sur-Mer is stevig verankerd in de traditionele visserij. Het hele jaar door is er een aanvoer van verschillende vissoorten en schaaldieren. Het assortiment is afhankelijk van de seizoenen. Leuk om te weten is dat op de kade: “de Wharf” via een twaalftal kraampjes de vangst van de dag te koop wordt aangeboden. Van ver uit de omtrek komen visliefhebbers maar ook restauranteigenaren hier hun verse vis inslaan.

Viskraam op de Wharf

Courseulles-sur-Mer is een actief plaatsje. Er liggen hier meer dan 750 vaartuigen afgemeerd. Variërend van vissersschepen en plezierjachten, tot deelnemers aan de jaarlijkse regatta. Voor het huisvesten van al deze schepen zijn twee mooie havens aangelegd.

Haven van Courseulles-sur-Mer

Elke dinsdag- en vrijdagochtend is er een grote markt in de Rue de la Mer.

Le Molay-Littry is een stadje met een bewogen geschiedenis. Het ligt in het hart van een gebied waar de grond rijk aan klei was. Vanuit de oudheid werd hier al de kunst van het aardewerk bakken bedreven. Op verschillende plaatsen werden werkplaatsen uit de oudheid ontdekt.

Onder het bewind van de heren van Bacon ontwikkelde de aardewerkindustrie zich meer en meer. Molay werd hierdoor op de landkaart gezet.

De Bacons deden er alles aan om deze industrie te stimuleren. Zo trokken zij geld uit voor het bouwen van ovens en stelden hiervoor gratis brandhout ter beschikking.

Er werd zelfs in de buurt van Breuil-en-Bessin een kapel, opgedragen aan St. John, de beschermheer van de pottenbakkers, gebouwd. Deze kapel uit de 18de eeuw bestaat nog steeds en is vrij te bezichtigen.

Kapel van de mijnwerkers

In 1741 ontdekte een boer, bij toeval, in de buurt van het bos van Cérisy, steenkool in zijn grond. Men begon hier kolen te delven en de eerste put werd in 1743 in gebruik genomen.

Een groep van Parijse welgestelden kocht de concessie en kreeg de toestemming voor de exploitatie van de mijnbouw over een gebied van ca. 62 km. lang en 32 km. breed. Er werden 17 schachten aangelegd die tot een diepte gingen van een kleine 120 meter. De steenkool van Littry werd veelgevraagd om haar goede kwaliteit en Littry werd leverancier voor veel gasgestookte centrales, glasfabieken in de omgeving en marineschepen.

Het stadje bloeide op en in 1864 werkten meer dan 800 mensen in de mijnen. Drieduizend mensen leefden van de opbrengst. De welvaart was zo groot dat er zelfs een eigen munt als betaalmiddel ontstond.

Munten van Littry

 

De opbrengt werd echter minder en de concurrentie met de mijnen in Noord-Frankrijk en Engeland werd moordend. In 1880 werden de mijnen van Littry gesloten.

In 1940 werden de mijnbouw opnieuw opgestart. Dit keer door de Duitse bezetters die een schreeuwende behoefte hadden aan elke vorm van brandstof. In die periode werd ca. 1.000 ton steenkool per maand gewonnen.

In 1946 werd de mijn genationaliseerd, maar in 1947 ging het slot opnieuw op de deur. De mijnen zouden niet rendabel genoeg meer zijn. Naar schatting zit er nog 3 miljoen ton steenkool in de grond.

Gemeentehuis van Littry

Kortom, het arrondissement Bayeux is meer dan het wandkleed. Het is een goed deel van Frankrijk om je te vestigen. Vooral voor jonge mensen die zich willen vestigen met een agrarisch bedrijf is het een arrondissement om te overwegen.