ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Arrondissement Avranches.

Avranches is het meest zuidelijke arrondissement van La Manche. Het grenst aan Bretagne en Pay de la Loire.

De oppervlakte van Avranches bedraagt 1.762 km² en het aantal inwoners was bij de laatste telling in 2007 126.804. In oppervlakte is dit arrondissement te vergelijken met onze provincie Zeeland.

 

De mooie N911

 

Dat is niet altijd zo geweest. Aanvankelijk was het departement groter. In 1926 werd Mortain toegevoegd aan Avranches en de regio Villedieu werd toegevoegd aan het arrondissement Saint-Lô. La-Haye-Pesnel kwam onder het arrondissement Coutances te vallen. Dat duurde tot 1950 waarna het weer deel van Avranches ging uitmaken.

De abdij van Lucerne

Arrondissement Avranches is redelijk verdeeld in middelgrote stadjes, die allemaal op korte afstand van elkaar liggen. Daartussen heeft een gulle hand kwistig met kleine dorpjes gestrooid. Het landschap is licht glooiend met prachtige weggetjes en langs stranden waar het leuk fietsen is. Plotseling sta je midden in een schilderachtig dorpje of kijk je tegen de gevel van een oude abdij.

Strand bij Carolles

Van noord naar zuid trekkend komen we als eerste Granville tegen. Van oorsprong een piratennest, gebouwd als citadel en helemaal ommuurd. Het huidige Granville ontstond rond de jaren negentig van vorige eeuw. De aanleiding was de aanleg van een directe spoorlijn van Parijs, via Rouen naar de kust. De gegoede burgerij van die steden ging meer en meer hun vrije tijd doorbrengen aan de kust. Er werden hotels gebouwd, er kwam een casino en de haven werd geschikt gemaakt voor plezierjachten.

De pointe-du-Hoc bij Granville

Veel daarvan is nu vergane glorie maar er is nog genoeg overgebleven om van uw verblijf een feestje te maken. Granville heeft een leuk centrum met lange winkelstraten waar u zichzelf aardig kunt verwennen. De plaatselijke VVV kan u van alle informatie over de stad en de omgeving voorzien. Vaak met documentatie in de Nederlandse taal

VVV Granville

Daarnaast zijn  er een aantal toonaangevende musea. Wij noemen achtereenvolgens Musée d’Art Moderne Richard Anacreon waar een heel mooie verzameling moderne en impressionistische kunst is samengebracht. Dan is er het oudheidkundig museum van Granville.

Christian Dior

Maar vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het Musée Christian Dior, gevestigd in het geboortehuis van deze Franse top-modeontwerper. Ben je er toch, geniet dan ook van de prachtig aangelegde tuinen. http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/55/291/muse-christian-dior

 

Dan is er nog het Carnaval van Granville. Na Nice het grootste carnavalsfeest van Frankrijk.

Carnaval Granville

Zakken we via de N911, de mooiste kustweg van Frankrijk, af naar de stad Avranches, dan komt u in een totaal andere wereld. Vanaf de mooi aangelegde Jardin de Plantes heeft u een wijds zicht over de baai van Mont Saint-Michel, met uiteraard op korte afstand de beroemde abdij.

De oude documenten en handgeschreven boeken van de monniken die ooit de abdij bewoonden, liggen bewaard en ter inzage in het Scriptorial. Een museum waar ook regelmatig hedendaagse exposities, zoals een tentoonstelling van hedendaagse Franse striptekenaars, worden ingericht.

In het Scriptorial

Maak een wandeling door de stad. Ga eens kijken in de majestueuze Kathedraal de Notre Dame. Of ga op de herinneringstegel staan waar Hendrik II na een jarenlange strijd voor Thomas Becket op de knieën ging.

Voor meer over de Mont Saint-Michel, kijk eens op: http://ma-deuxieme-vie.com/frankrijk/18/57/202/de-abdij-van-mont-saint-michel

Kathedraal de Notre Dame

Pontorson wordt door de rivier de Couesnon gescheiden van Bretagne en ligt op korte afstand van Saint-Malo. Om strategische redenen moest er een brug over de rivier worden gebouwd. De opdracht hiertoe werd gegeven aan een Engelse officier, kapitein Orson. Zowel de brug als de stad werden naar hem genoemd. Pont d'Orson.

Karel de Eenvoudige gaf in 911 het land dat toen werd aangeduid als Neustrie als geschenk aan Rollo de Viking die zich inmiddels permanent in Rouen had gevestigd. Rollo werd een van de meest trouwe vazallen van Karel, die hem daarvoor in de adelstand verhief en hen benoemde tot Hertog Robert I van Normandië. 

Pont d’Orson

De stad wordt ook wel de poort naar de Mont Saint-Michel genoemd. Vanuit Pontorson loopt een onlangs aangelegde brug van ca. 6 km. naar het achtste wereldwonder. Daardoor is er, vooral in de zomermaanden vrij druk verkeer. In de avonduren is het rustig en gaat iedereen zijn gangetje.

Kerk en centrum van Pontorson

Pontorson is een levendige stad met een leuk winkelcentrum waarin alles is vertegenwoordigd. Kapsalons, bloemenzaken, kleding en lingerie, lectuur- en boekenwinkels, alles voor uw dagelijkse en bijzondere boodschappen is aanwezig.

Ingang van de begraafplaats van Saint-James

 

Gaan we iets naar het zuidoosten, daar treffen we de stad Saint-James. Vlak bij de stad, eigenlijk op het grondgebied van Montjoie-Saint Martin, ligt de imposante Amerikaanse begraafplaats van Saint-James. Hier liggen 4.410 soldaten begraven.

De stad is vooral bekend vanwege haar ambachtelijk breiwerk, vooral de Marine truien.

Sprekend over mode; we noemden al Christian Dior, maar de productie van het bekende modemerk Louis Vuitton is gelegen nabij het stadje Ducey.

Ateliers van Louis Vuitton bij Ducey

Het arrondissement Avranches houdt ook de landbouw traditie van Normandië in ere. Op veel boerderijen worden heerlijke streekproducten gemaakt. Avranches is zeker een gebied voor fijnproevers. Tijdens uw toer ziet u grote boerderijen. Slaat u de hoek om, staat u plotseling voor een historisch kasteel.

Château du Crenne

In deze regio worden vaak leuke evenementen georganiseerd. De antieke boekenmarkt in Pontorson is er een. Het “Weekend du Vent” bij Carolles is een ander feest dat u niet mag missen. Granville heeft elk jaar een aantal antiekmarkten die zich bijna kunnen meten met de Braderie van Lille.

Voor mensen die van een rustige vakantie willen genieten, maar toch iets “anders” willen beleven is dit een geweldig arrondissement.

Watermolen bij Gênets

 

Tip: Zou u zich hier willen vestigen, de huizenprijzen liggen erg laag.