ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

30 maart – Beau Brummel overlijdt.

30 maart – Beau Brummel overlijdt.

Op 30 maart 1840 overleed George Bryan Brummel in Caen. Hij stond beter bekend als Beau Brummel. Een heel speciaal man.

Als zoon van een eenvoudige jonkheer wordt hij op 7 juni 1778 in Londen geboren als kind uit een niet aristocratisch milieu. Toch wist hij zijn weg in de wereld wel te vinden.

Brummel wordt beschouwd als de man die aan de basis stond van het herenkostuum. Hij was de eerste die zich in, voor die tijd, onbekende outfit van een jas met slippen van een donkere kleur stak, daarbij een strakke broek in een bijpassende kleur en het geheel werd afgewerkt met een hemd met een grote strik of een sjaal. Het was een stijl die kan worden omschreven als discreet en verfijnd. Al snel vond zijn stijl van kleden algemene navolging. Deze stijl van kleden bepaald nog steeds de stijl over de hele wereld voor formele en zakelijke gelegenheden. Brummel werd later erkend als de stichter van het dandyisme. Hij werd geprezen om zijn goede manieren, zijn edele houding en elegante benadering. Maar ook om zijn sarcastische humor die hem later figuurlijk de das om zou doen.

Hij studeerde als jongeman aan Eton en aan Oriel College van Oxford. Na zijn studie overleed zijn vader en hij erfde het niet onaanzienlijke bedrag van ₤ 30.000. Hij besteedde zijn geld aan gokken, vrouwenjagen en kleding.

Bij de oprichting van het 10de regiment huzaren trad hij in dienst. Een van de eerste dingen die hij deed was zijn uniformen aan laten passen. Tijdens deze periode in het leger werd hij opgemerkt door de prins van Wales, de latere koning George IV, door wiens invloed hij werd gepromoveerd tot kapitein.

De prins stond ook bekend als een dandy, maar was, in tegenstelling tot Brummel, zwaarlijvig, frivool, grillig en extravagant. Hij was narcistisch en een onverbeterlijke rokkenjager. Hij aarzelde niet om zich te tonen in een jurk van satijn en een hoed die uitbundig was versierd met pailletten.

Brummel slaagde er in de kledingstijl van de toekomstige koning wat minder uitbundig te maken en de twee werden goede vrienden. In ruil daarvoor werd Brummel aan de aristocratie in Londen voorgesteld.

Toen zijn regiment van Londen naar Manchester werd overgeplaatst nam hij ontslag uit het leger. Hij betrok een dure woning in Mayfair. Hij trok zich gedeeltelijk terug uit het openbare leven. Hij begon een stal met goed paarden en gokte niet meer. Wel bleef hij zich bevinden in de kring van vrienden van de prins, waar hij zich nooit vertoonde zonder glad geschoren te zijn, onberispelijk verzorgd gebit en vers gewassen en gesteven overhemden.

In 1816 raakte hij echter in ongenade. Zijn financiële middelen waren uitgeput en hij had grote schulden gemaakt. Hij ontvluchtte Engeland en trok naar Caen. Met behulp van vrienden werd hij hier aangesteld als Engels consul waardoor hij weer over inkomsten beschikte. Maar deze functie werd opgeheven waardoor Brummel weer zonder inkomsten kwam te zitten.

Hij overleed uiteindelijk op 30 maart 1840. Hij leed aan syfilis en stierf in grote armoede. Desalniettemin was hij een zodanig bekend persoon dat in Londen een standbeeld voor hem werd opgericht en over zijn leven zijn een aantal films gemaakt.