ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

27 maart – spanningen in le Havre.

27 maart – spanningen in le Havre.

In de maand maart van 1806 lopen de spanningen en de agitatie in le Havre steeds hoger op. Dat blijkt uit de politieverslagen die dagelijks worden verzonden aan de minister van defensie Fouché.

Alles ontaardde op 27 maart 1806.

Incidenten zijn talrijk, vechtpartijen en de verbranding van propagandistische tijdschriften op de zuidoostelijke pier van de haven.

De oorzaak van deze ongeregeldheden zijn samen te vatten in twee conclusies. Op de eerste plaats het verzet tegen de steeds meer dienstplichtigen om te vechten bij de slag van Austerlitz.

Deze veldslag vond plaats op 2 december 1805. Napoleon versloeg hier de Oostenrijkse en Russische legers. Hoewel slechts 75.000 Fransen het opnamen tegen 90.000 tegenstanders is het het militair genie van Napoleon dat beslissend bleek in de slag. Maar beducht voor meer tegenstand moest Napoleon zijn leger opnieuw uitbreiden. Dat ging ten kosten van veel jonge mannen in de regio van Le Havre, vooral vissermannen.

De slag bij Austerlitz

Daarnaast kwamen er steeds meer verrassingsaanvallen van de Engelse marine op de kust van Normandië. Een Engels fregat patrouilleerde voordurend voor de ingang van de haven van le Havre. Visserschepen die uit durven varen werden onderschept, in beslag genomen of tot zinken gebracht. Le Havre was de wanhoop nabij.

Visserschip uit de 19de eeuw

Sinds de Slag bij Trafalger in 1805 die gewonnen werd door Engeland, was de Franse vloot nagenoeg uitgespeeld. Zij was dus ook niet in staat de blokkades van de Engelsen het hoofd te bieden.

Diverse nieuwe Franse oorlogsschepen, waaronder de Juno en later de Clorinde worden door de Engelsen buitgemaakt en tot eigen voordeel ingezet.

De buitgemaakte Clorinde

Le Havre ging een van haar moeilijkste tijden tegemoet en raakte economisch in verval.