ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

24 maart – Boycot op poiré uit Normandië.

24 maart – Boycot op poiré uit Normandië.

Poiré of perencider is een alcoholische drank welke van vergist perensap wordt gemaakt. Het lijkt op cider omdat het productieproces ongeveer gelijkaardig is. Het alcoholpercentage is ook ongeveer 5 tot 7%.

Poiré was eeuwenlang een populaire drank in Engeland en Frankrijk. Het grootste deel van de poiré wordt op dit moment nog geproduceerd in Normandië.

Net als voor appelcider worden voor de productie van poiré speciaal gecultiveerde perensoorten gebruikt. Deze z.g. cultivars zijn het resultaat van peren die nauwelijks te eten zijn, maar excellent voor de bereiding van perenwijn. Deze vruchten bevatten meer tannine en zuur dan hand- of stoofperen. In de regel zijn de vruchten kleiner.

Aan het eind van de 18de eeuw werd deze drank een hype in Frankrijk. Maar merkwaardig genoeg, op 24 maart 1771 werd de poiré in Parijs en haar voorsteden verboden. Deze heerlijke drank had hier een mateloze populariteit bereikt. De producenten, vooral die uit de omgeving van Domfront hadden zich ingespannen om de markt in Parijs voor zich te winnen. Poiré was redelijk goedkoop en liet zich heerlijk drinken. Voor de lobby van wijnproducenten was dit een reden om zich tegen het gebruik en verkoop van poiré te verzetten. Zij wonnen de slag.

Het is heden ten dagen nog moeilijk om in Parijs poiré te vinden. Gelukkig is er Normandië voorraad voldoende. Geniet er van deze eeivoudige maar geweldige drank, die3 naar goed Normandisch gebruik ui een kommetje wordt gedronken.