ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

22 maart – Jean Ango van Dieppe.

22 maart – Jean Ango van Dieppe.

Op 22 maart 1530 sloot koning François I een akkoord met ene Jean Ango uit Dieppe. Hij verleende hem kaperbrieven en stelde hem de enorme som van 250.000 dukaten ter beschikking om wraak te nemen op de vloot van Portugal. Maar wie was eigenlijk Jean Argo?

Jean Ango, ook wel Jehan Angot genoemd, was een grote Franse reder. Hij stelde schepen ter beschikking aan koning François I die deze gebruikte om de wereld te exploreren.

Ango nam een kleine vloot van schepen van zijn vader over. Ook deze was behoorlijk avontuurlijk. Hij stuurde twee schepen naar New Foundland met het doel dit deel van de wereld te koloniseren.  Hun aankomst in 1508 was de tweede Franse expeditie naar de grote banken.

Na de dood van zijn vader nam hij aanvankelijk geen deel aan handelsactiviteiten. Hij vestigde zich in Dieppe met zijn geërfd kapitaal. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Hij kocht een aantal schepen en begon zijn eigen rederij.

Hij was vrij succesvol en al snel breidde zijn vloot zich uit. Hij waagde zich als eerste Franse reder aan de specerijenhandel met Afrika en India.

Ango, toen nog als visserman

Hij was de eerste Fransman die het monopolie op de handel in de Middellandse Zee, de Britse eilanden en de Nederlanden aanvocht. Hij hielp ook de ontdekkingsreizen van Giovanni da Verrazzano en Cartier te financieren.

Hij werd eigenaar van een vloot van ruim 70 schepen, bestaande uit zowel koopvaardijschepen als vissersschepen. Maar hij gebruikte zijn schepen ook om legaal onderdeel uit te maken van de Franse oorlogsvloot. Hij sponsorde reizen waarvan het enige doel was zich te buiten te gaan aan piraterij.

Ango werd een intieme vriend van koning Francois I. In 1521 werd hij benoemd tot burggraaf van Dieppe waar hij inmiddels een klein kasteel had gebouwd. François kwam hier regelmatig op bezoek.

Het kasteel van Ango in Dieppe

Toen João III koning van Portugal en Aragon een van de schepen, beladen met oorlogsbuit, van Ango had buitgemaakt werd Ango woedend.

Hij kreeg van François de beschikking over kaperbrieven op 22 maart 1530 en de koning stelde hem een aanzienlijk bedrag ter beschikking om op te treden tegen de Portugezen.

Ango werd de luis in de pels van de Portugese vloot en ging steeds driester te werk. Geen enkel Portugees schip op de Atlantische Oceaan was veilig voor hem. Hij ging zelfs zover de haven van Lissabon volledige te blokkeren door zijn schepen aan de monding van de Taag te posteren.

Op 15 augustus 1531 was de Portugese koning ten einde raad. Hij bood Ango een bedrag van 60.000 dukaten om, tegen inlevering van zijn kaperbrieven de strijd te staken. Hierna trad een periode van relatieve rust in en Frankrijk kon haar handelsvloot verder ontwikkelen.

Onder Hendrik II verloor Ango zijn populariteit aan het hof. Hij werd, zonder betaling, gedwongen deel te namen aan oorlogsexpedities en een koninklijk bewapeningsprojekt. Door gebrek aan inkomsten raakte hij aan lager wal en was bijna failliet. In 1549 werd hij gevangen genomen en veroordeeld wegen het niet betalen van belastingen over zijn eerdere winsten uit de kaapvaart.