ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 maart – Begin van de lente.

21 maart – Begin van de lente.

Het woord lente is een afgeleide van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak. Volgens astronomische berekeningen begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Deze lentenacht treedt op rond 20 maart. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Om die reden wordt 21 maart gezien als het officiële begin van de lente.

Het begrip lente wordt vaak in verband gebracht vruchtbaarheid. In Normandië worden in de lente de eenjarige voedselgewassen gezaaid. Ook wordt de invloed van de natuur op dit jaargetijde gevierd met verschillende vruchtbaarheidssymbolen. Denk aan de meiboom, de paashaas en eieren.

De vruchtbaarheidsfeesten zijn al eeuwen oud. Ostare of Eostre is volgens overleveringen de lentegodin van de Germanen. Het Engelse easter is afgeleid van eostre. Het aanbreken van de lente wordt in verband gebracht met het einde van de jacht op wild.

Ostara staat voor oosten en het Duitse Ostern is hiervan afgeleid.

Het nieuwe leven kondigt zich aan. Fruitbomen komen in bloei, jong vee wordt geboren en de koeien kunnen weer uitgelaten naar buiten om zich uit te leven in de wei.

De rooms katholieke kerk, de voornaamste religie in Normandie kent tijdens de lente de vastenperiode. Deze begint, na het afsluiten van het carnaval, op aswoensdag, ook al een oude traditie.

In de vroege middeleeuwen werd het uitstrooien van as over het hele hoofd bij mannen en bij vrouwen over het voorhoofd de start van de boetetijd. Dit ritueel was bedoeld voor zondaars die officieel tot boetedoening waren veroordeeld. Later werd het, in de vorm van het askruis een vast gebruik. Men ging er van uit dat iedereen tegen God of zijn medemensen had gezondigd.

Het christelijke Pasen is afgeleid van het Joodse Pesach en het vroegere lentefeest. Dit wordt ook wel gevierd als het vrijheidsfeest of het matzefeest.

Tijdens de lente doen zich tal van vieringen of festiviteiten voor. Voor Normandië staat het  fête de muguet hoog in het vaandel.

Kinderen kopen een bosje lelietjes van dalen om aan hun moeder te geven als blijk van appreciatie voor het leven aan hen geschonken.

Op tal van plaatsen wordt het fête de muguet gevierd met rommelmarkten, dans en vertier.
Jawel, de lente heeft veel te bieden. Ook in Normandië.