ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

19 maart – de Charta Normans.

19 maart – de Charta Normans.

In 1314 had Philips de Schone een nieuwe belasting in het leven geroepen. Met de opbrengsten hiervan wilde hij een expeditie naar Vlaanderen financieren. De nieuwe belasting stond in geen enkele verhouding tot het geld dat nodig was. Hij resulteerde dan ook in een golf van protest in het hele koninkrijk. Een onvrede die lange tijd aanhield.

Koning Louis X

Om de rust in het land terug te brengen besloot de opvolger van Philips de Schone, Louis X, een reeks van Charta’s aan de provincies te schenken. De Charta Normans werd in twee delen afgegeven.

Het eerste deel met 14 artikelen werd getekend op 19 maart 1315 in Vincennes.

De aanvulling met nog 24 artikelen werd in juli van dat jaar getekend in Crecy.

Een deel van de Charta

Dit document ging een centrale rol spelen bij het collectieve bewustzijn van de Normandiers. De mythe van rebellerende en zich aan de macht onttrekkende barbaren moest hierdoor verdwijnen. In het vervolg zou de provincie garant staan juridische en fiscale zaken, welke door de koning waren gegarandeerd.

 

Maar de garantie van eigendom, de stabiliteit van de munt, de belofte tot matiging van de belastingen en niet inmenging in gerechtelijke zaken werden regelmatig door de Franse regering vergeten.

De Normandiers beriepen zich herhaaldelijk op wat zij zagen als hun bijbel.

Regelmatig kwamen zij tegen beslissingen van de Franse koningen in opstand zich beroepend op wat de Charta was vastgelegd.

 

Het duurde uiteindelijk tot 1458, het jaar waarop Charles VII het handvest als definitief en onbetwistbaar erkende..