ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

17 maart – Neufchâtel – de oudste Normandische kaas.

17 maart – Neufchâtel – de oudste Normandische kaas.

De Neufchâtel is een van de oudst bekende Normandische kazen. Sommige kaasexperts beweren dat de oorsprong van deze kaas terug gaat tot in de 8ste eeuw. Hoe het ook zei, in archieven daterend uit de 10de eeuw werd deze kaasbeschrijving, toen nog Frometon genoemd, al terug gevonden. In 1050 krijgt de abdij van Sigy, gelegen tussen Rouen en Beauvais, tiendenrechten van Hugues de Gournay op de Frometon.

De eerste officiële melding onder de huidige naam vinden we in 1543 in geschriften van de abdij van Saint-Armand de Rouen.

Neufchâtel is, in zijn meest verkochte gewicht van 200 gram, hartvormig. Over het ontstaan van deze vorm gaan een aantal verhalen rond. Zo zouden meisjes welke verliefd werden op Engelse soldaten tijdens de 100-jarige oorlog, hun liefde verklaren door een presentje in de vorm van een hart te schenken.

Een ander verklaring zou zijn dat de kaas de vorm heeft van twee engelenvleugels, vandaar de bijnaam Angelot. Maar ze is ook te verkrijgen in andere vormen.

De kaas heeft sinds 1977 het keurmerk AOC. Dat houdt dus in dat Neufchâtel alleen van de melk van  het vee uit het gebied van Bray gemaakt kan worden. De kaas wordt gemaakt van originele rauwe melk. Het eindproduct heeft een droge, fluweelzachte korst die onder de kleinste druk al breekt.

De fijne, witte, donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft haar haar specifieke smaak.

De kwaliteit van de kaas wordt bewaakt door Le Confrérie des Compagnons du Fromage Neufchâtel.

Deze vereniging, opgericht op 1 juli 1901, werd officieel wettelijk erkend op 18 juni 1996.

Dit gilde kent elk jaar een gouden medaille toe aan de beste producent van dat jaar. De eerste die deze erkenning kreeg was, op 17 maart 1998, aan Patrick Chevallier.