ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

9 maart – Raid op Granville

9 maart – Raid op Granville

Op 31 juli 1944 werd Granville bevrijd. De Duitsers waren verdreven en de stad begon zich te herstellen, hoewel er niet veel schade was aangericht. Toch hadden de geallieerden een vergissing gemaakt.

Op nauwelijks 20 km. voor de kust van de stad bevond zich de archipel Îles Chausey. Op deze groep van eilanden waren nog steeds Duitse troepen aanwezig.

In de nacht van 8 op 9 maart besloten de Duitsers een aanval te lanceren op Granville. Het doel was het havengebied van de stad te saboteren.

Met een kleine vloot met 150 Duitse commando´s werd de aanval ingezet. Bij wijze van afleiding werd het noordelijker gelegen Amerikaans hoofdkwartier aangevallen. De Amerikaanse soldaten werden in hun slaap totaal verrast.

Strand bij Granville

Veel indruk maakte de raid op Granville niet. Drie Duitse soldaten sneuvelde en van de 150 gelande soldaten werden er 67 gevangen genomen. Maar niet nadat ze hun schepen, geladen met 112 ton steenkool tot zinken hadden gebracht.

De verliezen aan Amerikaanse kant waren groter. Er vielen 14 doden en 58 gewonden.

De haven van Granville was in twee dagen weer volledig hersteld, maar de geallieerden namen de waarschuwing ter harte. De kustbewaking werd opgetrokken waardoor een geplande Duitse aanval in de nacht van 6 op 7 april op Cherbourg werd voorkomen.

Chaucey

Op 9 mei 1945 waren de Kanaaleilanden gezuiverd van Duitse soldaten.