ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 maart – Charles-François Dumouriez.

8 maart – Charles-François Dumouriez.

Cambrai is een stad in de regio Nord-pas-de-Calais. Hier zag Charles-François Dumouriez op 26 januari 1739 het levenslicht.

Hij was de zoon van een legerofficier onder het Ancièn Régime. Deze vond het belangrijk dat zijn zoon een breed georiënteerde opleiding genoot. Als knaap studeerde Dumouriez aan het Collège Louis-le-Grand. Dit college werd gesticht in 1563 in het hart van het Quartier Latin. Het werd geroemd om haar opleidingen in geschiedenis, architectuur en cultuur.

Na het voltooien van zijn opleiding start hij zijn militaire carrière in 1757 als vrijwilliger tijdens de Zevenjarige oorlog, waarin hij zich behoorlijk onderscheidde. Na het beëindigen van deze oorlog werd hij, in de rang van kapitein, onderscheiden met het Kruis van St. Louis, met een klein pensioentje naar huis gestuurd.

Hij besluit een rondreis door zuid Europa te gaan maken. Hij schrijft brieven over zijn bevindingen aan een oude vriend uit het leger. Étienne-François, graaf van Stainville en dan hertog van Choiseul, was ambassadeur en later staatssecretaris van Louis XV.

Zijn bevindingen over de Corsicaanse aangelegenheden maken zo een diepe indruk dat Dumouriez een staffunctie als luitenant-kolonel krijgt aangeboden in het expeditieleger naar Corsica.

Na deze expeditie wordt hij geheim agent voor koning Lodewijk XV. Hij wordt op avontuur gestuurd naar Polen om te infiltreren in de confederatie van Bar. Dit was een opstandige groep van Poolse edelen die zich sterk maakte om Polen onafhankelijk te houden van Rusland.

Naast zijn politieke inspanningen hielp Dumouriez een Poolse militie opzetten.

Eenmaal terug in Frankrijk bleek dat zijn vriend de hertog van Choiseul zwaar in de problemen was geraakt door zijn reorganisatie van het leger en de vloot. Vanwege alle oppositie tegen Choiseul wist koning Lodewijk XV niet beter te bedenken dan Choiseul uit al zijn functies te ontslaan en hij werd verbannen naar zijn landgoed in Chanteloup.

Dumouriez werd meegesleurd in de val van zijn vriend. Tevens werd hem heulen met de vijand in Polen verweten. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden uit te zitten in de Bastille. Na het uitzitten van zijn straf werd hij op 8 maart1774 overgebracht naar een verblijf in Caen waar hij verbleef tot de troonsbestijging van Lodewijk XVI.

Hij werd volledig in ere hersteld en groeide later uit tot een van de grootste generaals waarover Frankrijk beschikte.

Hij maakte vooral indruk bij zijn overwinnig in de Slag van Valmy. Een slag die als veldslag niet al te veel voorstelde, maar tactisch gezien, het Pruisisch leger werd gestopt en gedwongen terug te trekken, Als een van de belangrijkste veldslagen uit de militaire geschiedenis.

De slag bij Valmy