ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

7 maart – Pierre-Simon Laplace

7 maart – Pierre-Simon Laplace

Op 23 maart 1749 werd in Beaumont-en-Auge in Calvados Pierre-Simon Laplace geboren. Hij was de zoon van welgestelde burgers. Zijn ouders kwamen beide uit rijke families die tot de lagere adel behoorden. De vader was actief in de landbouw en handelde in cider en was tijdens het “Ancien Régime” werkzaam in het lokale bestuur.

Laplace ging in zijn woonplaats naar de Hertog van Orleansschool, een onderdeel van de priorij van de Benedictijnen. Het was de bedoeling van zijn vader dat Laplace een ambt in de Rooms Katholieke Kerk zou gaan bekleden. Daarom werd hij op zijn 16de naar Caen gestuurd op theologie te studeren. Maar dat was buiten de waard gerekend.

Caen was in die tijd intellectueel gezien de meest vooraanstaande stad van Normandië.

In Caen maakte hij kennis met Gadbled en Le Canu, twee enthousiaste wiskundigen die Laplace geestdriftig wisten te maken voor wiskunde. Hij studeerde vervolgens vijf jaar in Caen, waar hij in zijn studententijd al les gaf. Ook publiceerde hij in die periode zijn eerste artikel.

Met een aanbevelingsbrief van Le Canu op zak vertrok Laplace in 1771 naar Parijs waar hij een positie als wiskundeleraar aan de militaire academie aangeboden kreeg.

In 1773 werd Laplace toegelaten tot de “Académie des Sciences” en hij groeide uit tot een van de meest toonaangevende wiskundigen. Hij ontwikkelde zich tot wiskundige en astronoom.

Laplaces werk was van grote invloed op wiskundige astronomie en statistiek. Daarnaast had hij de hand in de ontwikkeling van de klassieke mechanica.

Hij herformuleerde en ontwikkelde de zonnenevelhypothese over de oorsprong van het zonnestelsel en was een van de wetenschappers die het bestaan van zwarte gaten aantoonden.

In Frankrijk werd hij aangeduid als de Newton van Frankrijk. Hij wordt gezien als een van de grootste wetenschappers aller tijden.

In 1806 werd Laplace door Napoleon tot Graaf van het Eerste Franse Keizerrijk benoemd. Na de Bourbon restauratie werd hij in 1817 gepromoveerd tot Markies.

Laplace overleed in Parijs op 5 maart 1827. Hij werd op 7 maart begraven. Een van de belangrijkste Normandiërs van Frankrijk had zijn werk gedaan.

Jammerlijk genoeg zijn veel details uit het leven van Laplace verloren gegaan toen in 1925 het familiekasteel door brand verloren ging.

Geboortehuis van Laplace