ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

4 maart – Carnaval van Granville

4 maart – Carnaval van Granville

Het carnaval van Granville is samen met Nice, het grootste carnaval van Frankrijk. Maar het is zeker het oudste. De eerste georganiseerde versie dateert van 1875.

Het ontstaan van het carnaval in de huidige vorm gaat terug tot de 19de eeuw. Het was de laatste gelegenheid voor de kabeljauwvissers nog een feest te vieren, voor zij voor maanden naar New Foundland vertrokken. De visserij was in die tijd de belangrijkste activiteit in de haven.

Het feest stond in het teken van drank, afscheid nemen en rekeningen betalen. Maar het was ook het feest van de liefdadigheid. Er werd geld ingezameld voor de armen van de stad. Een deel van de oorspronkelijk gebruiken zijn in het feest bewaard gebleven.

Op vrijdag wordt het carnaval geopend met een groot concert en het voorstellen van Koning Carnaval.

De zaterdag is de dag voor de kinderen, waarbij ze in de namiddag door de stad marcheren, begeleid door diverse bands en muziekkapellen onder het toeziend oog van Koning Carnaval op zijn praalwagen.

Op zondag is de officiële carnavals optocht met tientallen praalwagens. Kilometers lang, onderbroken door muziekgezelschappen en bands.  In 2014 bracht de optocht ruim 130.000 bezoekers op de been. Een van de wagens wordt de wagen van liefdadigheid genoemd. Vanaf deze wagen wordt gecollecteerd voor de minder bedeelden.

De maandag wordt de dag van het “Bal des Carnavaliers” genoemd. Iedereen die zijn bijdrage heeft geleverd aan het bouwen van de wagens, het organiseren van de optocht of op een andere manier heeft meegewerkt aan het carnaval, wordt een vrije dag gegund om uit te blazen.

De dinsdag is de afsluitende dag en is wel heel apart. Nadat de carnavalsvierders vanuit alle straten op trekken naar het natte dok in de haven, wordt daar een schijnproces gevoerd tegen koning Carnaval. Hij wordt uiteraard veroordeeld en op een groot vlot in de haven verbrand.

Daarna barst het echte geweld los. Iedereen trekt op naar Le Cours Jonville, het grootste plein van de stad, waar een confetti oorlog wordt uitgevochten. Daarna is het tijd voor de “Intrigues”.

Daarbij gaat men uiteraard verkleed, trekkend door de stad. Cafés en restaurants worden overvallen en nog openstaande rekeningen worden vereffend.

Aan de organisatie van het Carnaval, dat een optocht met een lengte van meer dan vier kilometer op straat brengt, werken jaarlijks meer dan 2.000 vrijwilligers mee. In 2014 werd gewerkt met een budget van € 120.000,-.