ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 maart – Koning Louis-Philippe I

2 maart – Koning Louis-Philippe I

Louis-Philippe (Parijs, 6 oktober 1773 – Claremont, 26 augustus 1850) was koning van Frankrijk van 1830 tot 1848. Hij werd de burgerkoning – le Roi Citoyen – genoemd en regeerde tijdens de periode die in geschiedkundige termen de julimonarchie werd genoemd.

Zijn vader, hoewel hertog, had de Franse Revolutie gesteund. Maar dat kon niet verhinderen dat hij uiteindelijk toch onder de guillotine om het leven kwam. Als jongeman vluchtte Louis-Philippe het land uit en bracht 21 jaar door in het buitenland, waaronder een lange tijd in de Verenigde staten.

In 1830 wierp de julirevolutie het onderdrukkende regime van Karel V omver. Karel trad af ten gunste van zijn kleinzoon Henri d’Artois. Deze werd door de monarchisten gezien als de rechtmatige Bourbon-koning Henry V. Aanhangers van Henry V werden legitimisten genoemd.

Louis-Philippe was inmiddels in Frankrijk terug gekeerd en zijn republikeinse achtergrond en zijn populariteit onder het volk waren de reden dat de Kamer van Afgevaardigden de wens van de legitimisten te negeren. Louis-Philippe werd tot koning van Frankrijk uitgeroepen.

Hij koos als titel Koning der Fransen. Dit was een constitutionele verandering waardoor Frankrijk een volksmonarchie werd en de titel monarch aan de mensen bond en niet aan de staat.

Symbolisch werd het verschil duidelijk gemaakt bij de troonsbestijging. Louis-Philippe  werd niet gezalfd en gekroond, maar hij legde de eed af.

Hij was in november 1809 inmiddels getrouwd met Marie-Amélie van Bourbon-Sicilië met wie hij aan haar aan zijn zijde regeerde tot hij tijdens opstanden en verzet tegen zijn koningschap op 26 februari onder moest duiken.

Op 2 maart, ’s avonds om zeven uur ging in de Cote de Grâce, het huis van Monsieur de Perthuis de deur zachtjes open.

Twee mensen verlieten stiekem de woning en begaven zich naar de haven om in te schepen op de pakketboot die van Honfleur, via le Havre naar Engeland voer. Louis-Philippe vertrok naar Engeland waar hij de rest van zijn leven in ballingschap doorbracht en volgens spotters van een machtig man verschrompelde tot een peer.

Frankrijk had afscheid genomen van de laatste koning die over het land regeerde.