ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 februari – de Camembertstaking.

8 februari – de Camembertstaking.

In de nacht van 7 op 8 februari 1983 werden op last van de Société Fromagère de Normandie, in de zuivelfabriek in Isigny-sur-Mer de 750.000 laatst gefabriceerde Camembertkaasjes in beslag genomen en gereed gemaakt voor vernietiging.

De arbeiders bezetten het bedrijf en wat volgde was een algemene staking.

De reden van de inbeslagnaqme was dat deze Camembert niet volgens het juiste procedé zou zijn geproduceerd. Na deze confrontatie werd besloten algemene regels samen te stellen.

De producenten van deze kaas wilden iets doen aan de bescherming van hun product. Ze vroegen het keurmerk AOC aan, dat na een lange wachttijd werd afgegeven. De echte kaas uit de streek kreeg de naam Camembert de Normandie, AOC.

 

Maar wat is Camembert?

 

Tijdens de Franse revolutie vluchtte Jean-Charles Bouvoust, een monnik vanuit Brie naar Camembert. Hij liet een boerin, Marie Hamel, in 1791 volgens een recept uit zijn voormalige standplaats, een kaas maken.

Maar wat bleek? De Normandische melk was voller en vetter. De eerste Camembert was daardoor geler en de korst was bruin.

In de loop der tijden en na de nodige experimenten kreeg de Camembert zijn huidige structuur. Een schimmelkaas, geproduceerd uit volle koemelk. Het rijpingsproces duurt tussen 30 en 36 dagen.

Het was Eugène Ridel die in 1890 het befaamde houtendoosje van flinterdun  Populierenhout maakte. Het doel daarvan was om, ook vanwege de aanleg van een spoorweg, de kaas makkelijker te kunnen vervoeren. Vanaf dat moment begon Camembert aan haar verovering van de wereld.

Na verloop van tijd werd Camembert over de hele wereld geproduceerd, tot zelfs in Nieuw Zeeland. Meestal werd de kaar geproduceerd uit gepasteuriseerde melk.

De toekenning van de AOC en de toevoeging “de Normandie” werden echter een bescherming en garantie voor het originele product.

De originele Camembert heeft een gewicht van 250 gram, is ca. 3 centimeter hoog en heeft een diameter tussen 10 en 11 centimeter.

Het zal u opvallen dat Camembert uit Normandië, toch wel heel anders smaakt dan de namaak in Nederlandse supermarkten.