ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

7 februari - François de Eerste, de grondlegger van Le Havre.

7 februari - François de Eerste, de grondlegger van Le Havre.

François I werd in 1515 koning van Frankrijk op 21-jarige leeftijd. Zijn voorgangers, Karel VIII en  Lodewijk XII hadden tal van oorlogen gevoerd in Italië en daardoor onder de invloed geraakt van de renaissance. François was hier ook van onder de indruk geraakt.

François hield rekening met alle stromingen binnen zijn rijk. Hij stond er om bekend dat hij met vele humanisten op goede voet stond. Tijdens zijn bewind kwam de culturele ontwikkeling van Frankrijk in een stroomversnelling. Aan het begin van zijn koningschap gaf hij opdracht tot het bouwen van het kasteel van Chambord. Hij betrok Leonardo da Vinci bij het ontwerp. De beroemde dubbele wenteltrap van Da Vinci werd hier voor het eerst toegepast.

Aan het begin van zijn regeerperiode vond het nodig een nieuwe haven te gaan bouwen aan de monding van de Seine. De schepen werden steeds groter en de haven van Rouen werd te klein. Toch moest Normandië concurrerend blijven. Er was nood aan een grote haven met behoorlijke laad- en loscapaciteiten. De haven moest bescherming bieden tegen stormen en uitgerust zijn om aanvallen van de Engelsen te weerstaan. 

Er werd gekeken naar de mogelijkheden die er waren bij Harfleur en Honfleur, maar deze vielen buiten de boot.  

Op 7 februari 1517 gaf François aan Admiraal Bonnivet de opdracht een plan te ontwerpen en de bouw te beginnen. De plaats waarvoor werd gekozen zou later de toepasselijke naam Le Havre krijgen. In datzelfde jaar werd het ontwerp gerealiseerd.  Op 8 oktober tekende François de goedkeuring voor het project en werd met de bouw begonnen.

In 1523, na zes jaren van intensieve arbeid, was de eerste haven voltooid. Le Havre herbergde op dat moment 500 inwoners. Maar vanwege de koninklijke bescherming zou de stad snel uitgroeien tot een van de grootste en welvarendste steden van Normandië.

 

De huidige haven van La HavreDeel deze link op Facebook

Afbeeldingen: