ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 februari – Krant brengt licht op Maria Lichtmis

2 februari – Krant brengt licht op Maria Lichtmis

Op 2 februari 1863, de dag waarop Maria Lichtmis wordt gevierd, liep de eerste uitgaven van “le Petit Journal” van de persen. De krant groeide al snel en bleek in een enorme behoefte te voorzien. De oprichter van de krant, Moïse Polydore Millaud, bleek marketing technisch een genie te zijn. Hij maakte een krant vol politiek nieuws, schandalen en huiselijke wetenswaardigheden, zoals recepten.

Daarnaast publiceerde hij romans als feuilletons, waaronder werk van Ėmile Garboriau en Ponson du Terrail.

In 1884 werd een wekelijks geïllustreerd supplement aan de krant toegevoegd. Het jaar 1890 kan worden gezien als het hoogtepunt van de populariteit van Le Petit Journal. De oplage bedroeg meer dan 1 miljoen exemplaren.

 

Om de neergang van zijn krant te stoppen bedacht Millaud nieuwe stunts. In wezen was hij de voorloper van de organisatie van de Tour de France. In 1891 bedacht zijn hoofdredacteur, Pierre Griffard, een wielerwedstijd, en geen geringe. Parijs – Brest – Parijs ging in dat jaar voor de eerste keer van start over een afstand van ca. 1.200 kilometer. De eerste winnaar, Charles Terront deed 71 uur en 22 minuten over de monsterrit. Van de 209 gestarte deelnemers haalden er 106 de eindstreep. De laatste had een achterstand van zeven dagen.

Vanwege het succes werd besloten de wedstrijd een keer per tien jaar te organiseren. De tweede editie in 1901, werd opnieuw georganiseerd door Pierre Giffard, maar de organisatie kwam voor rekening van de krant Le Velo.

Op 5 juni 1892 had Griffard een nieuw idee. Een wedstrijd voor hardlopers van Parijs naar Belfort. Een wedstrijd over een afstand van 380 kilometer. De oplage van de krant ging weer duizendtallen omhoog. Het Franse publiek volgde de voortgang van de 1.000 gestarte lopers op de voet. De winnaar werd  Constant Pamoge in 100 uur en 5 minuten.

 

In 1894 maakte Le petit Journal zich mateloos populair in Normandië. Hij organiseerde, als wat wordt gezien, de eerste autorace te wereld. De race ging van Parijs naar Rouen en werd met dezelfde publiciteit gebracht als zijn eerdere evenementen. Na een strenge selectie waarna er uiteindelijk 25 deelnemers werden geselecteerd. Onder hen de auto fabrikanten Peugeot, Panhard en de Dion.

De race werd gewonnen door Jules-Albert de Dion die de 127 km. afgelegde in 6 uur en 48 minuten. De gemiddelde snelheid was ongeveer 19 km. per uur.

 

Le Petit Journal was inmiddels een Grande Gazette geworden