ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

1 februari – De tram van Le Havre.

1 februari – De tram van Le Havre.

Aan het einde van de 19de eeuw breidden tal van grotere steden in een snel tempo uit. De industriële revolutie ging ook niet onopgemerkt voorbij aan Normandië. Voorsteden als Montivilliers en Sainte-Adresse groeiden vast aan Le Havre. De roep om betere bereikbaarheid groeide mee.

Op 1 februari 1874 werd de eerste tramlijn in gebruik genomen. Het was de eerste tramlijn in Normandië. De eerste trams werden getrokken door paarden.

De eerste lijn liep van het gemeentehuis naar het station.

Het lijnennetwerk breidde snel uit en liep door de hele stad tot in de randgemeenten. Al snel werden de paarden vervangen door trams die werden aangedreven door een stoommachine. Kleine locomotieven.

Rond 1920 werden de eerste elektrische trams ingezet en werd het tramwegenstelsel eigendom van de Compagnie des tramways électriques du Havre. Van de trams werd druk gebruik gemaakt tot doorhevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog de stuk aan flarden werd geschoten.

 

Vanaf 1946 werd er weer op zes lijnen gereden en in 1947 was de schade volledig hersteld en reden er weer trams door alle delen van de stad. Deze werden echter langzaam maar zeker vervangen door trolleybussen. In 1957 ging de laatste tram voorgoed de remise in, een ontzettende leegte achterlatend. Bussen en trolleybussen namen het vervoer over.

De nieuwe tram op de Avenue Général Foch

Toch werd de tram gemist, er werd gekeken naar alternatieven en er werd besloten de tram nieuw leven in te roepen. Op de symbolische datum 12 december 2012, om 12 minuten over twaalf werd het nieuwe tramnet geopendmet twee lijnen. Dit gebeurde in opdracht van de Communauté de l’Agglomération Havraise. Deze besteedt het tramnet uit aan de Compagnie des Transports de la Porte Océane, een dochtermaatschappij van Veolia.

De nieuwe trams rijden op een eigen bedding. Het hoge gedeelte van de stad is verbonden met het lage deel via een lange tunnel. De stelplaats is gelegen bij de remise: Grand Harmeau.