ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

29 februari – Les chausseurs de prix.

29 februari – Les chausseurs de prix.

Elbeuf is een gemeente in Seine-Maritime. Het stadje maakt deel uit van het arrondissement Rouen.

De apartheid van deze datum inspireerde de inwoners tot een vierjaarlijkse uitdaging.

Elbeuf is een deel van haar oude glorie kwijt geraakt. Rond 1515 ontstonden in Elbeuf de eerste weverijen voor gordijnstoffen. De productie groeide langzaam uit tot wat later de stad met de 100 schoorstenen zou worden genoemd.

In 1667 was het Jean-Baptiste Colbert die Elbeuf een enorme boost gaf. Colbert was een belangrijke minister onder Lodewijk XIV. Hij was een groot bezieler voor een goed economisch beleid en nam tal van initiatieven. Hij bevorderde de handel en industrie van Frankrijk door fabrieken in staat te stellen onder de vlag van de staat zich verder te ontwikkelen. Colbert zorgde er voor dat de lakenindustrie in Elbeuf extra steun kreeg en het predicaat koninklijke mocht gaan voeren.

Colbert

Eeuwenlang bleef Elbeuf de belangrijkste leverancier van laken- en gordijnstoffen. Op 3 november 1802 bezocht zelfs Napoleon de fabrieken.

Vanaf 1930 begon de invloed van buitenlandse concurrentie zich te laten voelen. Groter was nog het gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 vernietigde een bombardement het centrum van de stad. Ook een deel van de fabrieken ging verloren.

De stad werd herbouwd, maar vanaf de vijftiger jaren werd de textielindustrie geconfronteerd met de opkomst van synthetische stoffen. De laatste stoffenfabriek, de firma Prudhomme, sloot in 1997 haar deuren.

Maar men ging in Elbeuf niet bij de pakken neerzitten. Nieuwe industriële activiteiten werden aangetrokken. Er ontstonden chemische en mechanische bedrijven, waaronder Renault en Sanofi, de enorme internationale farmaciereus.

Om de creativiteit en het inventieve van de inwoners van Elbeuf te stimuleren worden zij, sinds 1996, opgeroepen een origineel idee te ontwikkelen op basis van een idee dat nog nergens in Frankrijk in de praktijk is gebracht.

Dat kan verschillen van het opzetten van een bedrijf tot het ontwikkelen van een basisproduct waar de maatschappij van kan profiteren.

Deze wedstrijd wordt “Les chausseurs de Prix” genoemd. Elke 29ste februari wordt de prijs uitgereikt.

Omdat deze Noormannen niet alleen van lucht en liefde kunnen leven, is de geldprijs verbonden aan deze wedstrijd 30% levenslang van hetgeen het project oplevert.