ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

22 februari – Musée Vieux-la-Romaine

22 februari – Musée Vieux-la-Romaine

Het archeologisch museum Vieux-la-Romaine opende na vele jaren van intensief werken op 22 februari 2002 haar deuren.

Dit museum ligt ongeveer 15 km ten zuiden van Caen en ligt in het dorpje Vieux. De eerste opgravingen startten onder het bewind van Lodewijk XIV. Deze oude stad was heel welvarend tijdens de Romeinse overheersing.

Vieux-la-Romaine was de hoofdstad van het toenmalige Viducasses en was bekend onder de naam Aregenua. Het was een zeer welvarende stad. Uit een opgegraven marmeren plaat bleek dat Aregenua haar gouden tijden in de 2de en 3de eeuw. Hoewel de oorspronkelijke bewoners tot de volkeren van Lyon Gallië behoorden, werden ze door de Romeinen met de nodige egards behandeld. Ze mochten hun eigen belastingen heffen en de magistraten kregen dezelfde rechten als de Romeinen.

Tijdens de eerste barbaarse invallen aan het einde van de 3de eeuw werd de stad zwaar getroffen. Ze was niet ommuurd zoals veel van de Romeinse steden in die tijd.

Op het moment van de invallen was het ook geen bisschopzetel zoals veel van de steden van het toekomstige Normandië wel waren.

Restanten van een oude villa

Tijdens het Tweede Keizerrijk verlieten de bewoners de stad niet massaal. Opgravingen hebben aangetoond dat er nieuwe woningen werden gebouwd, andere huizen werden gerestaureerd er werden munten gevonden en er werd aangetoond dat er weer handel werd gedreven met steden op grote afstand.

Diezelfde opgravingen schiepen een goed beeld van Aregenua. Het was een moderne stad in de Gallo-Romeinse tijd. Vanaf de eerste ontdekking van marmer van de oude stad in 1580 begon met de uitgravingen. Deze werden serieus aangevat in 1697, 45 jaar voor men begon aan de opgravingen van Pompeï.

Archeologen hebben met engelen geduld een aantal oude schatten bloot gelegd. Zo is er een goed geconserveerd aquaduct, een Romeins theater met een doorsnede van ruim 80 m. Er zijn publieke baden en een heiligdom bestaande uit een altaar opgedragen aan de goden Mars en Venus.

In de periode tussen 1988 en 1991 werd onder leiding van de archeoloog Virard een enorme zuilengalerij bloot gelegd. De oppervlakte hiervan is ongeveer 1.300 m² met centraal een binnenplaats met een zwembad.  Deze zogenoemde domus is voorzien van fresco’s, gebeeldhouwde zuilen met plantenmotieven en met bas-reliëfs versierde pilaren.

Er is in het zuidelijke deel van de oude stad een deel waar het werk van beeldhouwers die in brons hun werk maakten en glasovens.

Op 22 februari 2002 was de opgraving zover gereed dat men het werk in goed geconserveerde staat aan het publiek kon tonen. Voor liefhebbers van de oude geschiedenis is Musée Vieux-la-Romaine een absolute aanrader.