ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

20 februari – WO I treft ook Normandië.

20 februari – WO I treft ook Normandië.

Het visserschip Marie-Madeleine uit Port-en-Bessin wordt op 20 februari 1917 door een Duitse duikboot getorpedeerd. It zal pas het begin zijn van een ware slachting.

Dit is geen op zichzelf staand incident. Alle havens aan het Kanaal en de Noordzee worden belegerd door Duitse U-boten.

Laten we ons even beperken tot Port-en-Bessin. Niet minder dan vijf vissersschepen worden op zondag 25 maart getorpedeerd of door kanonvuur vernietigd.

Omstreeks deze periode begon Duitsland  haar onbeperkte duikbotenoorlog. Dat betekende dat U-boten zonder vooraf bepaalde bevelen opdrachten uit konden voeren. In de praktijk mochten ze alle schepen van vijandelijke landen vernietigen. Het ging dus niet alleen om oorlogsschepen, maar ook koopvaardij- vissers- en zelfs passagiersschepen.

Tweederde van de Britse burgerslachtoffers in de Eerste Wereldoorlog stierf door aanvallen van duikboten. De eerder genoemde opdracht aan de duikboten stond ook aanvallen op schepen uit neutrale landen toe als werd gedacht dat ze hielpen bij de bevoorrading van Engeland. Ook Nederlandse schepen werden getorpedeerd.

Duitsland dacht met de onbeperkte duikbotenoorlog de bevoorrading van Groot Brittannië stil te kunnen leggen en hoopte dat het land hierdoor uiteindelijk zou capituleren. Groot Brittanie was sterk afhankelijk van de aanvoer over zee van soldaten, levensmiddelen en andere goederen voor het front.

Hoewel de Duitsers aanvankelijk bang waren dat de Amerikanen zich met de oorlog zouden gaan bemoeien was die vrees in januari 1917 verdwenen. De Duitse bankier Fuchs had becijferd dat, als duikboten elke maand 630.000 ton scheepsruimte zouden vernietigen, de geallieerden binnen zes maanden zouden capituleren.

De verwachting was dat de Amerikanen zich niet zo snel zouden kunnen mobiliseren dat zij binnen zes maanden op de slagvelden in Europa zouden kunnen melden. Daardoor zou de oorlogsverklaring van hen niet veel uitmaken.

Hier maakten de Duitsers echter een belangrijke vergissing met vergaande gevolgen.

 

Maar dat neemt niet weg dat honderden Normandiers door duikboten om het leven kwamen.