ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

18 februari – Louis de Frotté en de Normandische opstanden.

18 februari – Louis de Frotté en de Normandische opstanden.

Op 18 februari 1800 werden in Verneuil-sur-Avre, een klein stadje in het departement Eure, Louis de Frotté en zijn état-major ter dood gebracht. Frotté was de iconische leider van de Normandische opstand.

Marie Pierre Louis de Frotté werd op 5 augustus 1766 geboren in Alençon. Hij begon zijn militaire carrière het royalistische leger van de Colonel-Géneral in 1781. Hij diende als infanterie officier en al snel viel hij op door zijn vurige en vastberaden karakter.  Hij verzette zich fel tegen de revolutie en bleef de koning trouw.

Frankrijk had op 20 april 1792 de oorlog aan Oostenrijk verklaard en had verschillende kleine schermutselingen verloren. Antirevolutionaire troepen vielen Frankrijk binnen. Die troepenmacht bestond uit Pruisen, Oostenrijkers, Hessen en émigrées, (Fransen die voor de revolutie waren gevlucht). Onder hen ook Louis de Frotté.

Hij vocht op 20 september 1792 mee in de slag om Valmy. Deze slag was een onderdeel van de eerste coalitieoorlog. Tactisch gezien was deze slag niets meer dan een onbeduidend artilleriegevecht, maar strategisch gezien zorgde deze slag voor het voortbestaan van de Franse revolutie. Troepen van het Franse leger stopten de opmars van een Pruisisch leger dat optrok in de richting van Parijs. Hoewel de slag minder dan 500 doden telde wordt Valmy gezien als een van de belangrijkste veldslagen in de coalitieoorlogen omdat het de eerste Franse overwinning was van de Franse Revolutie.

Op de dag na de slag om Valmy werd in Parijs de Franse Monarchie afgeschaft en de Eerste Franse Republiek uitgeroepen. De overwinning van de Franse revolutionairen was de eerste overwinning van een leger dat helemaal door burgerschap en nationalisme werd geïnspireerd.

Frotté werd door de revolutionairen gezocht en hij vluchtte naar Engeland.

Toch kon hij de gedachte aan een koninklijk Frankrijk niet loslaten. Hij keerde clandestien terug naar Normandië waar hij de eerste opstand organiseerde samen met de royalisten in de hoop genoeg steun te krijgen om de heersende regering omver te werpen. Deze opstand werd in de kiem gesmoord.

In 1799 stond Frotté aan de basis van de tweede opstand. Aanvankelijk leek dit succes te hebben, maar verdeeldheid onder de leiders stond verder succes in de weg. Bonaparte beschouwde Frotté als zijn gevaarlijkste tegenstander. Hij werd uiteindelijk gedwongen tot onderhandelen. Als resultaat van zijn toegeven kreeg hij een vrijgeleide naar zijn oude bezittingen in Alençon om daar de onderhandelingen te voeren. Desondanks werd hij toch gearresteerd. Zonder enige vorm van proces werd hij samen met zes van zijn officieren om het leven gebracht.

Toch is men hem niet helemaal vergeten in Normandie. In de kerk van Sainte-Madeleine in Verneuil-sur-Avre is een plaquette ter herinnering aan deze “Held” opgehangen. In de rue des frères Lumière staat een monument ter zijn nagedachtenis.