ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

16 februari – Octave Mirbeau

16 februari – Octave Mirbeau

Op 16 februari zag Octave Henri Maria Mirbeau het levenslicht in Trévières in Calvados, waar hij een uiterst sobere jeugd doorbracht, om later uit te groeien tot een beroemd journalist, pamfletschrijver, kunstcriticus, romancier en toneelschrijver.

Hij groeide uit tot een geëngageerd schrijver. Maar was ook een individualistische anarchist. Mirbeau stelde zich ten doel mensen en instituten die een vervreemdende, noodlottige of onderdrukkende invloed hadden op de maatschappij aan de schandpaal te nagelen. Daarbij maakte hij gebruik van een onthullende esthetiek.

Niet alleen stelde hij de burgerlijke maatschappij en de kapitalistische economie ter discussie. Hij ging ook de heersende ideologie en de traditionele vorm van literatuur te lijf. Volgens Mirbeau droegen deze er toe bij het geweten van de mensen te sussen en een vernauwend, misvormend en bedrieglijk beeld te geven van het maatschappelijk bestaan.

Mirbeau heeft vooral een grote invloed gehad aan de eliminatie van de zogenaamde “realistische” roman. Door afstand te nemen van het naturalisme, het academische en het symbolisme verwierf hij zich een vooraanstaande plaats tussen impressionisme en expressionisme.

Hij begon zijn carrière als schrijver als journalist. In een periode van tien jaar schreef hij kronieken voor verschillende bladen. Als ghostwriter en onder pseudoniem bracht hij in de jaren 1880 een tiental boeken uit.

Na een desastreus einde van een liefdesaffaire trok hij zich een korte periode terug in Normandie. Dit werd het keerpunt in zijn leven.

Eenmaal terug in Parijs nam hij het besluit voortaan onder eigen naam te publiceren. Vanaf dat moment begon hij zijn strijd in dienst van ethische en esthetische waarden. Hij debuteerde met zijn autobiografische roman “Le Calvaire” in 1886. Zijn grootste successen werden: “Le Jardin des supplices”  en de satirische roman “Le journal d’une femme de chambre”

Ook zijn theatercomedie “Les affaires sont les affaires” uit 1903 kon rekenen op wereldwijde belangstelling.

Dat hij politiek geëngageerd was bleek wel uit zijn betrokkenheid bij de zaak Dreyfus. Hij nam het openlijk op voor de onterecht beschuldigde officier en betaalde uit eigen zak de boete waartoe Ėmile Zola was veroordeeld voor het uitbrengen van de roman J’accuse.

Mirbeau aan zijn werktafel

Door zijn van diep inzicht getuigende artikelen werd Mirbeau een gevierd, maar net zo gevreesd literatuur en kunstcriticus. Hij raakte dik bevriend met Claude Monet en Auguste Rodin. Hij was een van de eersten die het genie van Vincent van Gogh onderkende en nam het op voor Paul Cézanne en Félix Valloton.

Mirbeau overleed op zijn verjaardag, in Parijs op 16 februari 1917 op 69-jarige leeftijd.