ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

13 februari – De stem van de hoop wordt begraven.

13 februari – De stem van de hoop wordt begraven.

Asnelles is een klein dorpje in Calvados. Vanaf de kustlijn die langs Asnelles loopt, zijn de havens die in de WO II werden gebouwd door de Engelsen duidelijk te zien. Grotendeels zijn deze wel erg beschadigd en zijn de grote stukken van de betonnen blokken afgebroken. Bij laag water kun je naar de resten van de betonnen havens toelopen.

Op 13 februari was Asnelles te klein om alle gasten te ontvangen die aanwezig wilden zijn bij de begrafenis van Maurice Schumann.

Maurice Schumann werd op 10 april in Parijs geboren. Hij was de zoon van een Joodse vader uit de Elzas en een rooms katholieke moeder. Hij studeerde aan het Lycee Janson de Sailly, het Lycee Henry-IV en later aan de Sorbonne, aan de faculteit der letteren en hij haalde een graad in filosofie. In 1937 bekeerde hij zich tot het geloof van zijn moeder.

Hij ging werken als journalist en columnist en viel op door zijn scherpe zienswijze op de wereld.

In 1940, gevlucht naar Engeland, werd hij de woordvoerder van Generaal de Gaulle. Hij werd de onvergetelijke stem van France Libre bij de BBC waar hij het programma Honneur de Patrie verzorgde. Aan de zijde van de Gaulle bleef hij actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 verliet hij Londen om deel te nemen aan de invasie. In eerste instantie als tolk voor de geallieerden, later met het 2de Franse bataljon onder leiding van Pierre Bilotte.  Hij landde tijdens de invasie in Asnelles.

De Gaulle zei over Schumann: “Hij was een van de eerste, een van de beste, een van de meest effectieve”.

Na de oorlog begon Schumann een politieke carrière. Hij was medeoprichter en voorzitter (tussen 1945 en 1949) van de MRP - Mouvement Republicain Populaire. Hij bekleedde tal van ministersposten zowel tijdens de 4de en de 5de republiek, waaronder de post van minister van buitenlandse zaken onder Georges Pompidou in de jaren ’60 tot ’70 van de vorige eeuw.

In 1974 werd hij gekozen in de Académie Française. Schumann bleef een opmerkelijke vitaliteit ten toon spreiden tot aan zijn dood op 87-jarige leeftijd.

Hij overleed op 9 februari 1998 in Parijs, maar zijn laatste wens was begraven te worden in Asnelles, waar hij op 7 juni 1944 na lange tijd weer voet op Franse bodem zette.

De begrafenis vond plaats op 13 februari 1998.