ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

12 februari Ė Concours de PoŽsie in Caen.

12 februari Ė Concours de PoŽsie in Caen.

Charles Ferdinand d’Artois, Hertog van Berry, was het derde kind en de jongste zoon van de toekomstige koning Karel X van Frankrijk.  Door zijn openhartige omgangsvormen was hij bijzonder geliefd onder het volk. Met name in de regio Caen stond hij hoog in aanzien. Lodewijk XVIII benoemde hem tot bevelhebber van het leger te Parijs. Zijn taak was de rust in de hoofdstad te bewaren na de terugkeer van Napoleon uit Elba.

Hij bleek echter niet in staat zich te verzekeren van de loyaliteit van zijn troepen en moest zelfs de vlucht nemen.

 

Nadat de rust in Frankrijk was terug gekeerd kwam hij terug naar zijn vaderland waar hij werd gezien als de opvolger van Karel. Het lot besliste anders. Op 13 februari 1820 werd de Hertog van Berry bij het verlaten van de Opera in Parijs neergestoken. De dader was Louis Pierre Louvel, een zadelmaker en een aanhanger van Napoleon. Hij overleed dezelfde avond aan zijn verwondingen.

De Hertog van Berry

Een jaar later, op een buitengewone vergadering op 12 februari 1812 in de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in Caen (een academie die nog steeds bestaat, maar de titel Koninklijk niet meer draagt) werd besloten een poëziewedstrijd uit te schrijven met als onderwerp: “Ons rouwen over het overlijden van de Hertog van Berry”.

 

Deze  waardige academie, met een groot aantal welbespraakte leden, stelde zich tot doel een lang gedicht in het leven te zetten. Het uiteindelijke bekroonde gedicht moest zodanig van inhoud zijn dat het de gedachtenis aan de Bourbons levendig zou houden en het respect van de Franse, met name de Normandische bevolking tot in lengte van dagen uit zou dragen. Het moest de eeuwen overleven en van eeuw tot eeuw een plaats krijgen tussen klaagliederen van allerlei andere landen. Uit het gedicht zou de liefde en het respect voor de Hertog van Berry voor altijd  worden vastgelegd.

 

Het uiteindelijke resultaat van dit concours is vastgelegd in een omvangrijk boek.

 

Foto: Wikepedia