ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Welke voorzieningen heeft Brécey


Gemeentehuis

VVV
Voor toeristische informatie kunt u terecht op het gemeentehuis

Openbaar vervoer:
Brécey is aangesloten op het Maneo netwerk

Scholen:
In Brécey zijn twee kleuterscholen, twee lagere scholen Louis Pinson en Jeanne d’Arc en het Pierre Aguiton college voor middelbaar onderwijs.

Medische faciliteiten:
In de stad hebben twee huisartsen hun praktijk. Tevens zijn er twee tandartsen en twee fysiotherapeuten gevestigd. Er is een patholoog en twee dierenartsen. Zo ook twee apotheken.

Stadscentrum
Winkelmogelijkheden:
Brécey heeft talloze mogelijkheden tot uitgebreid winkelen.

Weekmarkt:
Elke vrijdag ochtend is er op het plein bij het gemeentehuis een weekmarkt. Naast de normale commercie worden er tal van lokale en regionale producten te koop aangeboden. Een gezellige markt.

Sportverenigingen:
Brécey heeft een tennis-, jogging-, en karatevereniging. Er is mogelijkheid tot paardrijden en georganiseerd wandelen.

Evenementen:
In samenwerking met Carrefour des Arts worden regelmatig mooie exposities gehouden. Voor meer info: http://www.ateliers-artistiques.com.

Diversen:
De stad heeft een prachtig cultureel centrum waar theatervoorstellingen, films en tentoonstellingen worden gepresenteerd.
Ook kunt u terecht in de openbare bibliotheek met een keuze uit meer dan 10.000 boeken, en een ruim aanbod aan Cd’s en Dvd’s.
Het moderne cultureel centrum

Bezienswaardigheden:
Het kasteel van Sémondière werd tijdens de korte regeerperiode van Koning Henri IV gebouwd, in de typische architectuur van de Louis VIII stijl.
Opmerkelijk is het leistenen dak met een hoogte van 11 meter. Pas later werden de drie dakkapellen aangebracht die in de volksmond de naam “de zittende honden” kregen.
Het interieur straalt nog steeds veel aspecten uit van de provinciaalse Henri VIII uit.

Sémondière met de zittende honden
Het kasteel werd gebruikt voor de training en opleiding van de Musketiers. Na hun opleiding werden ze naar Parijs gestuurd waar hun taak bestond uit bewaking en beveiliging van de koning. Gekend zijn hun blauwe casaque en hun hoeden met pluimen.
Na enige tijd dienst in Parijs werden zij terug naar Brécey gestuurd om van een verlof te genieten. Deze reis duurde per paard vijf dagen
Hun grote bekendheid danken zij aan de roman van Alexander Dumas, een Normandische schrijver en zoon van een generaal.

Ook is een bezoekje aan de boerderij van Isabelle Chapdelaine zeker de moeite waard. Tijdens een leuke rondleiding maakt u kennis met het ware buitenleven. Tevens zijn hier tal van eerlijke boerderijproducten te koop.

Alexander Dumas
Bekende persoonlijkheden: Jean Jacques de la Huppe de Larturière werd in Brecey geboren op 26 september 1773. Hij kreeg later de bijnaam Bellavidès. Als jong marine officier werd hij al snel een legendarisch figuur in Normandië.
Tijdens de Franse revolutie vocht hij, als vroom katholiek en aanhanger van de monarchie voor de verdediging van het bestaan van de oude waarden. Hij werd een van de grootste leiders van de Chouannerie Norman en werd gepromoveerd tot luitenant kolonel. In een van die gevechten raakte hij zwaar gewond en werd gevangen genomen.
Bellavidès is tot drie keer ter dood veroordeeld maar steeds wist hij uit de gevangenis te vluchten.

Uiteindelijk werd hij van 1818 tot 1824 burgemeester van Brecey waar hij een groot huis bewoonde aan de Doitée Vernix. Bellavidès stierf op 7 oktober 1865.