ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

31 januari – Jean de Béthencourt keert terug naar Grainville

31 januari – Jean de Béthencourt keert terug naar Grainville

Jean de Béthencourt IV werd in 1362 geboren in Grainville-la-Teintière, Seine-Maritime. Hij was de zoon van een edelman en kreeg de naam van zijn vader Jean de Béthencourt III. Zijn vader werd gedood tijdens de slag bij Cocherel waar hij onder bevel van Du Guesclin vocht tegen Karel de Slechte, koning van Navarra en een bondgenoot van de Engelsen.

Op vijftienjarige leeftijd trad hij in 1377 in dienst van Koning Karel V. Na diens overlijden ging hij in 1387 automatisch in dienst van Karel VI werken.

In 1390 neemt hij deel aan een expeditie tegen Berber Piraten op verzoek van de heerser van Genua, Louis d'Orleans, een broer van Karel VI.

Tijdens deze expeditie realiseerde  Jean de Béthencourt zich het belang voor de christelijke wereld van de heerschappij over de Canarische Eilanden, die op dat moment onder geen enkel gezag vielen.

Hij vertrok naar deze eilandengroep dankzij een voorschot in contanten van zijn neef Robert Bracquemont admiraal van de koning van Castilië. Als onderpand moest hij daarvoor al zijn bezittingen afstaan. Hij begon zijn expeditie als particulier met instemming van de koning van Castilië en de paus.

Op 1 mei 1402 had hij zijn schepen uitgerust en vertrok vanuit La Rochelle. Hij werd daarbij vergezeld door twee ridders:  Gadifer de La Salle en Berthin. Vrij snel had Jean de Béthencourt de eilanden Lanzarote, Fuerteventura en El Hiëro ingenomen. Hij stichtte de nederzettingen Rubicon en Betancuria en benoemde zichzelf tot Meester van deze eilanden. Hij probeerde zijn gezag op waardige wijze uit te oefenen, waarbij hij de integratie van de Noormannen in Frankrijk als voorbeeld neemt.

Na enige tijd vertrok  Jean de Béthencourt naar Cadiz om aan het Hof van Castilië nieuwe voorraden in te slaan en verdere financiering bijeen te krijgen.

Zijn twee medeaanvoerders gingen verder met de exploratie van de archipel. Al snel ontstond er onenigheid tussen de la Salle en Berthin over macht en bezit. Terwijl de la Salle aan land van een klein eiland verbleef, vertrok Berthin met bijna alle schepen en met meenenimg van een vracht aan slaven, de la Salle voor dood achterlatend.

Vanaf dat moment was elke vorm van verdere samenwerking zoek en verwijten vlogen over en weer.

In 31 januar 1405 keerde  Jean de Béthencourt terug naar Grainville, waar hij boeren, handwerklieden en soldaten monsterde om zich op de Canarische Eilanden te vestigen.

 

In 1418 was  de Béthencourt opnieuw in Grainville toen de Engelsen landden bij Harfleur en ieder vertrek voor de Béthencourt blokkeerden. In feite was dit het einde van de Normandische expeditie op de Canarische Eilanden.

In 1419, na de capitulatie van Rouen, trok Jean naar deze stad om zijn eer te bewijzen aan Henry V van Engeland en zijn bezittingen over te dragen.

Hij bleef in Grainville wonen maar wel onder toezicht van de Engelsen.

Jean de Béthencourt overleed in 1425. Hij werd begraven voor het hoofdaltaar in de toenmalige kerk.