ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

29 januari – Daniel-François-Esprit Auber.

29 januari – Daniel-François-Esprit Auber.

Daniel-François-Esprit Auber werd op 29 januari 1782 in Caen geboren. Als klein kind bleek hij al snel muzikaal bijzonder begaafd te zijn. Op zijn elfde jaar componeerde hij al romances. Toch was het niet zijn bedoeling iets in de muziek te gaan doen. Hij trok naar Londen om daar een zakelijke carrière na te streven.

 

Pas na zijn terugkeer in Frankrijk in 1804 ging hij volledig voor de muziek leven. Het begon met het schrijven van enkele cello concerten voor zijn vriend Lamare. Een jaar later was de première van zijn eerste opera: “L’Erreur d’un moment.”

In het begin van zijn loopbaan als componist kregen zijn opera’s nauwelijks aandacht. In 1811 maakte zijn werk “Julie” zoveel indruk op Luigi Cherubini dat deze aanbood Auber te begeleiden bij zijn verdere muziekstudies.

Zijn eerste grote succes ontstond in 1820, “La Bergère Châtelaine” maakte hem op slag een van de meest vooraanstaande componisten van de Parijse Opéra Comique. Na dat jaar bracht hij bijna jaarlijks een nieuwe opera uit. Een van zijn werken uit die tijd viel op bij Guiseppe Verdi. Gustave III werd door Verdi gebruikt voor de figuratie van “Un ballo in maschera”.

Later ging Auber samenwerken met de librettist Eugène Scribe. Het duo schreef een aantal stukken waarmee veel succes werd geoogst. Samen beheersten zij in de periode tussen 1830 tot 1850 het luchtige genre van de Franse opera.

Vanwege zijn successen volgde Auber Cherubini op als directeur van het Parijse conservatorium.

 

Het grootste meesterwerk van Auber is toch wel de grand Opéra “La Musette de Portici” wat hij schreef in 1828. Deze opera had de revolutie van Napels in 1647 als onderwerp. Dit meeslepende werk is zelfs van invloed geweest op onze vaderlandse geschiedenis. De uitvoering hiervan in Brugge en Antwerpen was de vonk die de ontploffing inleidde tot de Belgische opstand in 1830 en aan de basis stond tot de afscheiding van België van de Nederlanden.

Daniel-François-Esprit Auber overleed op 13 mei 1871 in Parijs.