ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

28 januari – Robert-Jean-Julien Planquette

28 januari – Robert-Jean-Julien Planquette

Planquette, geboren op 31 juli 1848, groeide op in een familie van kunstenaars. Zijn vader, van oorsprong beeldhouwer, was ook een moderne koraalzanger aan het Conservatoire National Supérieur Musique te Parijs. Hoewel de familie niet welgesteld was, kon de jonge Robert toch aan de school van zijn vader gaan studeren. Hij kreeg hier les van onder anderen Jules Laurent Duprato.

Robert bleek een geweldige leerling te zijn. Hij haalde een eerste prijs voor zang en een tweede prijs voor piano.

 

Zijn carrière was aanvankelijk geen succes. Van zijn werk als componist en zijn optredens als pianist kon hij nauwelijks rondkomen. Uit arren moede begon hij bekende operettes voor piano te bewerken waardoor zijn inkomsten behoorlijk verbeterden. Na het beëindigen van de Frans-Duitse oorlog startte hij met het componeren van kleine operettes (een-acters). Deze werden voornamelijk in concert-cafés uitgevoerd. Daarmee brak zijn naam door.

Hij schreef vervolgens meer dan twintig van dit soort werken, waarvan één van de bekendste is: Les Cloches de Corneville, een liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Corneville-sur-Risle (Eure) in 1877.

Het bekendste werk van Planquette is toch wel de mars Le Regiment de Sambre et Meuse. Hij schreef de muziek op een tekst van Paul Cezano. In deze mars zijn motieven van de Franse Revolutie verwerkt. De mars werd het lijflied van het mythische regiment dat afkomstig was uit de regio die ligt tussen de rivieren Samber en Maas in het noordoosten van Frankrijk en het zuiden van België.

 

Planquette overleed op 28 januari 1903.