ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

25 januari – de snuivers van Honfleur.

25 januari – de snuivers van Honfleur.

Honfleur is een klein havenstadje. Het ligt aan de zuidelijke rand van de monding van de Seine, tegenover La Havre.

Het stadje is vooral bekend vanwege haar schilderachtige haven, met haar typische huizen waarvan de voorgevels deels met leisteen zijn bedekt. Het stadje werd al snel ontdekt door schilders als Gustave Coubert, Eugène Boudin, en John Barthold Jongkind, die als de grondlegger van het impressionisme wordt gezien.

Honfleur werd voor een belangrijk deel afhankelijk van het toerisme. Maar er was altijd de stank. Vieze lucht die werd meegevoerd door de Seine of over kwam waaien van de chemische fabrieken van le Havre.

Op 25 januari 1991 ging daarom de operatie “Renifleurs à Honfleur” van start. L’association Alpha ronselde ruim 400 vrijwilligers die dagelijks op bepaalde tijden door de stad liepen om de lucht op te snuiven en hun bevindingen te noteren. Alpha vertrouwde meer op de menselijke neus dan op luchtmetingsmachines, zeker voor wat betreft de luchtjes.

Voor het aroma van parfums, wijnen en alcohol houdende dranken werd een uitzondering gemaakt.

 

De uitkomsten van een jaar onderzoek werden later bekend gemaakt. Naar het schijnt heeft deze actie invloed gehad op de geuromgeving van Honfleur..