ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

21 januari – Christian Dior

21 januari – Christian Dior

Op 21 januari werd Christian Dior geboren te Granville als telg van een familie van industriëlen. Zijn familie was verantwoordelijk voor de productie van het wasmiddel Saint-Marc en het bleekmiddel Dior.

Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde hij met zijn ouders naar Parijs. Hij raakte hier bevriend met een aantal kunstenaars uit de toenmalige roerige twintiger jaren, waaronder de dichters Max Jacob en Jean Cocteau.

Zijn moeder wilde dat hij de diplomatiek inging en schreef hem in aan de school voor politieke wetenschappen.

Maar hij interesseerde zich meer voor architectuur. In 1928 opende hij in 1928, samen met zijn vriend Jacques-Paul Bonjean een kunstgalerie waar schilderijen van Picasso, Dali en Matisse werden geëxposeerd.

De crisis had grote invloed op zijn leven. Hij moest zijn galerie wegens geldgebrek sluiten. Zijn moeder overleed in 1931 en zijn vader, als gevolg van verkeerde beleggingen raakte geruïneerd. De familievilla in Granville, de Rhumbs werd verkocht aan de gemeente.

Van dit huis zegt hij in zijn biografie “Christian Dior en ik”  “het huis van mijn jeugd… Ik blijf de meest tedere gevoelens en een niet aflatend gevoel van verwondering koesteren voor dit huis. Wat zeg ik? Mijn leven, mijn stijl, bijna alles heb ik te danken aan de ligging en de architectuur…”

Gedurende tien jaar leefde Dior van de vrijgevigheid van zijn vrienden en de verkoop van tafels die hij zelf ontwierp en maakte. Zijn vriend, de acteur Jean Ozenne, merkte het talent van Dior op en moedigde hem aan om tekeningen te gaan verkopen.

Na zijn terugkeer uit militaire dienst in 1935 slaagde hij er in een aantal tekeningen van jurken en hoeden te verkopen. Deze vielen zo in de smaak dat hij werd aangenomen als illustrator bij de Illustrated Fiagaro.

Met steun van een aantal bevriende kunstenaars slaagt hij er in om een aantal kostuums te ontwerpen voor film en theater. Ook ziet hij kans om schetsen te verkopen aan Nina Ricci en Balenciaga.

In 1938 werd hij door Robert Piguet, op dat moment “de Prins van de Mode” gevraagd als ontwerper voor hem te gaan werken. Hij maakt meteen drie collecties. Zijn combinatie van zwart en pied-de-poule is zijn eerste doorslaand succes.

Maar op het moment dat zijn naam enige betekenis kreeg, gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. Hij werd opgeroepen. Een jaar later gedemobiliseerd en hij vertrok naar zijn vader en zusje naar het zuiden van Frankrijk.

In 1941 keert Dior terug naar Parijs en vind werk bij het huis van Lucien Lelong, een van de grootste modehuizen van Parijs.

In 1945 ontmoet hij Marcel Boussac, de “Katoenkoning” van Frankrijk. Deze geloofd in het talent van Dior maar wordt nog even tegen gehouden door zijn bijgelovigheid. Boussac bezoekt een waarzegsters die uitroept: “accepteren, meteen accepteren! U moet met Dior in zee gaan. Alles wat u later krijgt aangeboden kan niet worden vergeleken met uw kans van vandaag”.

Boussac investeert 60 miljoen franc in Dior en geeft hem een eigen huis aan de Avenue Montaigne. Het huis Dior wordt officieel geopend op 8 oktober 1946.

Op 12 februari kreeg de eerste collectie meteen het succes waarnaar hij zo lang had verlangd. Met zijn team, waaronder Pierre Cardin als coupeur zette hij zijn New Look in de wereld.

De rest is geschiedenis. In snel tempo staan wereldsterren als Rita Hayworth, Ava Gardener, Marilyn Monroe, Liz Taylor en Marlene Dietrich in de rij om door hem gekleed te worden.

In elf jaar tijd is Dior gevestigd in 15 landen. Hij biedt werkgelegenheid aan ruim 2.000 mensen. Het huis Dior is verantwoordelijk voor dan de helft van de uitvoer van Franse couture.

In oktober 1957, net 52 jaar oud, presenteert hij zijn collectie, waarbij hij werd geassisteerd door een aankomend talent, Yves Saint Laurent. Vlak daarna wordt hij getroffen door een hartaanval.

Hij wordt nog enige dagen verzorgd in een kuuroord in Montecatini Terme, maar uiteindelijk overlijdt hij op 24 oktober 1957.

Sommige van zijn vrienden zegden: “Hij werd terug geroepen door God om de engelen te kleden.”

 

Zijn geboortehuis, de Rhumbs in Granville is ingericht als museum waar elk jaar nieuwe exposities worden samen gesteld.