ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

20 januari – Pont de Normandie

20 januari – Pont de Normandie

Op 20 januari 1995 werd de Pont de Normandie opengesteld voor het verkeer. Hieraan was een bouwperiode van zeven jaar vooraf gegaan.

De brug ligt op de plaats waar de Seine in het Kanaal uitmondt met aan de noordelijke kant Le Havre en in het zuiden het romantische Honfleur. De Pont de Normandie is een onderdeel van de A29 en een tolbrug.

De brug is ontworpen door Ing. Virlogeux en zodanig hoog gemaakt dat het scheepvaartverkeer naar Rouen niet wordt gehinderd.

De brug is in eerste instantie ontworpen voor het autoverkeer. In elke richting zijn twee rijbanen. Aan beide kanten van de weg ligt een fietspad en een bijzonder smal voetpad.

 

De Pont de Normandie is met een lengte van 2.143,21 meter de langste tuibrug van Europa. De overspanning tussen de twee pilaren met een lengte van 856 meter was destijds ongeëvenaard.

De twee betonnen pilaren, die de vorm hebben van een omgekeerde Y wegen elk 20.000 ton. Er was meer dan 19.000 ton staal en 184 staalkabels nodig voor de constructie van de pilaren.

Dit meesterstukje van bouwkunst was de definitieve ontsluiting van Normandië.