ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

17 januari – De heilige Antonius.

17 januari – De heilige Antonius.

17 januari is de naamdag van de heilige Antonius. Voor veel Normandische boeren een dag van gebed en dankbaarheid.

Antonius van Egypte werd in 251 geboren in Heracleopolis Magna. Hij was een kind van bijzonder rijke ouders, die het katholieke geloof hadden aangenomen. Toen Antonius 20 was, kwamen zijn ouders te overlijden.

Hij gaf al zijn bezittingen aan de armen en trok zich in alle eenzaamheid terug in de woestijn. Andere christelijke mannen voegden zich later bij hem. Hierdoor ontstond een van de eerste gemeenschappen van monniken. Gezamenlijk bouwden zij een klooster in de oostelijke woestijn van Egypte.

Omdat Antonius de eerste monnik was die volgelingen kreeg wordt hij wel de vader van het kloosterleven genoemd.

Hij stierf op een leeftijd van 105 jaar. Op zijn aandringen werd hij op een geheime plaats begraven. Hij wilde daarmee voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden.

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de middeleeuwen. Leden van de naar hem vernoemde verpleegorde, de Antonieten, mochten hun varkens vrij op het land laten lopen in ruil voor hun verlening van diensten. Op 17 januari werden de dieren geslacht en werd het vlees verdeeld onder de armen.

 

Het verhaal van de “verzoekingen van Sint Antonius” is erg bekend geworden. Aan Antonius zouden demonen zijn verschenen die hem poogden van het rechte pad te krijgen. Dit verhaal is een rijke inspiratiebron geworden voor tal van schilders, van Jeroen Bosch tot Salvador Dali. Ook de Normandische schilder Henri Fantin-Latour, die op 25 augustus 1904 in Buré in Orne overleed, zette dit tafereel op doek.

Het attribuut van Antonius was een bel., meestal bevestigd aan zijn staf. De leden van zijn orde dragen nog steeds een bel. Het Antoniuskruis (ook wel het Tau kruis) is een onderscheidingsteken van de Orde van Saint Antonius. Het kruisje heeft de vorm van een T waaraan een klein zogenaamd Antoniusklokje ie bevestigd. Het wordt aan een koordje om de hals gedragen.

Antonius is beschermheilige van velen. Van wevers tot slagers en mandenmakers. Voor de boeren is hij erg belangrijk. Hij zou hen behoeden voor tal van veeziekten.

Neem de Normandische boer zijn geloof niet af.